Povremene kiše, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, bit će sljedećih dana, pri čemu još danas i sutra najmanje u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, javlja HRT.

Od petka zahlađenje sa snijegom!

Iako je snijeg u ovom dijelu godine sasvim uobičajena pojava, uostalom, padao je prošlih dana na višim nadmorskim visinama, primjerice na Sljemenu, gdje su jutros zabilježeni samo tragovi, te na Zavižanu, gdje ga je jutros 10 cm, zbog njegove relativno rijetke pojave u dosadašnjem dijelu zime, valja upozoriti na njega, posebice one koji tijekom petka i subote planiraju putovati kroz Gorski kotar i Liku.

Mjestimice, ponajprije na području Otočca, Plitvica i Korenice, velika je vjerojatnost i za više od 20 cm snijega već do kraja petka, a u noći na subotu moguće je stvaranje snježnog pokrivača i u nizinama središnje i posebice istočne Hrvatske.

Povremenog snijega, pa i snježnog pokrivača, bit će i u dalmatinskim planinama, uglavnom uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, vjerojatno čak i u Konavlima.

Olujni sjeverac i orkanska bura

Osim snijega, dodatne nevolje nekima bi mogao uzrokovati i jak, na udare ponegdje i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar u unutrašnjosti, te još češća i žešća bura na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, u petak na jugu vjerojatno i podjednako jako jugo!

I tijekom vikenda će biti povremenog snijega, na Jadranu kiše, a u sljedećem tjednu vrlo je velika vjerojatnost stabilnijeg i hladnijeg vremena, diljem kontinentalnog područja uz minuse jutarnje, u gorju i cjelodnevne, koji će smanjiti dosadašnje relativno veliko pozitivno odstupanje od prosječne mjesečne temperature zraka.

L.O.