Za vrijeme nastave mobitel je „zabranjena igračka“

Problemi učeničkih mobitela koji počesto zvone (ili sviraju) pod nastavom, sve je izraženiji problem u osnovnim i srednjim školama. Ova planetarno popularna komunikacijska igračka prečesto remeti nastavni proces, učenici pomoću SMS-a jedni drugima šalju rezultate  ili odgovore na testove i sl. Bilo je čak i  incidentnih situacija kada je profesor uhvatio učenika koji je na testu muljao preko mobitela. Uređaj je razbio, učeniku dao negativnu ocjenu, a i sam je profesor dobio opomenu od strane ravnatelja. Kakva je situacija u ličkim školama? Nazvali smo nekoliko škola da bismo doznali igraju li se klinci mobitelima pod nastavnim satovima.

Ravnatelj OŠ „dr. Jure Turić“ iz Gospića Ivica Radošević ističe kako ova ustanova nema takvih problema.

-Djeca znaju da im mobitel mora biti isključen za vrijeme nastave pa s tim nismo nikada imali problema. Naravno da se pod odmorom telefonira ili šalju SMS-poruke, ali za vrijeme nastave mobiteli moraju biti ugašeni, ističe ravnatelj Radošević. Slično govori i prof. Vlado Kostelac, pedagog OŠ „Zrinski i Frankopana“ iz Otočca.

-Ne sjećam se da smo ikada imali s tim problema. Niti u matičnoj, niti u područnim školama. Učitelji su djecu upoznali s razlozima zbog kojih se mobiteli ne smiju koristiti za vrijeme nastave i to pravilo se nikada nije kršilo, rezolutno je istaknuo  pedagog Vlado Kostelac. Pokušali smo doznati jesu li adolescenti skloni zlouporabi mobitela. Ravnatelj Gimnazije Gospić  prof. Milan Štimac:

-Naša je obveza učenike upoznati s tim detaljima. Kada smo donosili Kodeks ponašanja u školi, učenici su sudjelovali u njegovom donošenju. A upravo je u tom kodeksu uvrštena stavka koja ih obvezuje da mobitel tijekom sata mora biti isključen. Za vrijeme polaganja mature mobiteli učenika moraju biti isključeni  i stavljeni na klupe, kako ne bi došlo do zlouporaba. Ponavljam, za sada se učenici u cijelosti pridržavaju pravila ponašanja u smislu korištenja mobitela u školi, rekao nam je prof. Milan Štimac. Pedagoginja Srednje škole Plitvička jezera Ana Ivković napominje kako učenici tek ponekad prekrše pravilo ponašanja o (ne)korištenju mobitela tijekom nastave. Napominje kako su takvi su slučajevi doista rijetki.

Naši sugovornici u većini slučajeva naglašavaju kako  je mobitel privatna svojina, a škola nije popravna ustanova pa oduzimanje mobitela ne dolazi u obzir. Red u razredu se ipak mora znati i korištenje mobitela u to vrijeme je zabranjeno. U slučaju da netko  od učenika očekuje hitan poziv od obitelji, prethodno se javi učiteljima i profesorima, stiša mobitel, a u slučaju poziva podigne ruku i izađe izvan razreda da bi telefonirao.

M.S.