GOSPIĆ – U vremenima II. svjetskog rata u prigradskom naselju Žabica poginulo je 13 mještana. Četvorica su poginula u Domovinskom ratu, a razlika od ukupno 66 ubijena mještana, njih 49, ubijeni su u vrijeme mira, u doba komunističke vladavine bivše države. O ovom tragičnom nizu govorilo se danas kod spomen-obilježja podignutom u čast tih nedužnih žrtava. Ispred spomenika kod Čitaone u Žabici prvi je govorio predsjednik Mjesnog odbora Anton Buneta. Prisjetio se večeri kada se u Čitaoni okupila skupina mještana da bi osnovali 3. vod legendarne 25 satnije ZNG-a.
-Okupili smo se u Čitaoni, tom simbolu hrvatske opstojnosti našeg mjesta. Mjestu gdje već desetljećima postoji naš NK „Velebit“, simbol prkosa i naše odlučnosti. Naš prijatelj, umjetnik Ivan Golac, nazvao je ovaj spomenik križem sjećanja koji povezuje dvije kocke, žrtve II. svjetskog rata i poraća, s kockom na kojoj su uklesana imena naših prijatelja Bože Tonkovića, Petra Tonkovića, Damira Bunete i Mladena Bunete. Sada se na jednom mjestu možemo pokloniti svim tim žrtvama u „miru“ i nametnutim nam ratovima. Među svim tim žrtvama najviše je bilo žena, osoba starije životne dobi, ubijana su i djeca. Morali su biti smaknuti jer su živjeli hrvatsku ideju i gajili ljubav prema Bogu i svojoj Domovini, podsjetio je Anton Buneta. Gradonačelnik Petar Krmpotić pohvalio je ideju Mjesnog odbora Žabica da se spomen obilježjem podsjetilo na stradanja žitelja ovog mjesta.
-Žabica je poznata po svojem hrvatstvu, po NK „Velebit“, po ljubavi prema Domovini. Za to je platila strašnu cijenu. S vašim Mjesnim odborom uvijek smo imali dobru suradnju, što je i sada urodilo plodom pa se Grad Gospić uključio i pomogao realizaciju ovoga projekta. S ovoga mjesta odajem počast i zahvalnost svim tim nedužnim žrtvama i izražavam sućut njihovim obiteljima,rekao gradonačelnik Krmpotić. Govoreći o povijesti Žabice i hrvatskom prkosu, župan Milan Kolić je istaknuo kako se na svega 200-tinjak metara od prvih kuća nalazila prva crta obrane.
-Ovdje se uvijek živjelo hrvatski. O tome govori i ovih 66 poginuli i mučki ubijenih civila. Nakon onoga rata iz Žabice su u Jasikovac odvođene i trudnice gdje su ubijene. I one su nekome smetale. Ta prevelika cijena koju smo platili zalog je naše budućnosti. Nadam se da ćemo uskoro izaći iz recesije, da ćemo uskoro bolje živjeti. Kao i cijela Domovina, i Žabica je to zaslužila. Jer se nikada nije predala, jer je uvijek imala svoje kulturno i sportsko jezgro. Posebno se klanjam našim poginulim suborcima koji su, kako smo čuli, nakon jednog tajnog sastanka krenuli u obranu Domovine, gotovo goloruki. Hvala im svima jer danas blagujemo u slobodnoj Hrvatskoj, kazao je župan Kolić. I četvrti govornik, dr. Darko Milinović osobno je poznavao svu četvoricu poginulih branitelja.
-Ovaj križ povezuje dvije epohe i simbolizira našu težnju za slobodom. Najviše stradalih je nakon II. svjetskog rata. Sve su to bili nedužni civili. To treba znati i uvijek o tome govoriti. Ubijane su trudnice i djeca, nemoćni starci. Petar, Damir, Božo i Mladen dali u ovome ratu za Hrvatsku najviše što se moglo dati. Sami sebe, svoje živote. Njihove obitelji koje su danas s nama poručuju Hrvatskoj da nema mjesta poigravanju s tekovinama Domovinskog rata, sa ruganjem braniteljima u Savskoj da su nekakvi „šatoraši“. Ove žrtve poručuju da se s time nitko ne smije poigravati. Najteže je danas obiteljima poginulih. Ja danas proživljavam emotivni trenutak jer su Božo, Petar, Damir i Mladen prešli preko mojih ruku. Meni je bilo teško jer sam svakoga od njih dobro poznavao, a ne mogu niti zamisliti kako je bilo njihovim obiteljima. Božo, Petar i Damir poginuli u na prvoj crti bojišnice, a Mladen se i dalje borio. Trinaest je dana u bolnici pokušavao pobijediti tu četničku granatu koja je pala među te vitezove. Nažalost nije uspio, ali nama je dug pamtiti i poštovati njih i sve te drage nam ljude kojih više nema među nama, rekao je u vrlo emotivnom govoru dr. Darko Milinović. Spomenik je blagoslovio gospićki župnik mons. Mile Čančar koji je potom predvodio riječi molitve. Idejno rješenje spomen križa poklon je umjetnika Ivana Golca naselju Žabica.
H. J.