Zadnja sjednica GV Otočca u istom sazivu

Gradsko vijeće Otočca

Otočac – Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Otočca u istom sazivu, na aktualnom satu vijećnik Hrvoje Prpić postavio je pitanje do kud je stiglo rješavanje problema sa obnovom-rekonstrukcijom Babić mosta u Brloškoj Dubravi, dok je vijećnik Ante Jurčić zatražio da predsjednica GV Slavka Bogdanić da svoje mišljenje o radu GV kroz proteklo razdoblje. Jurčić je iskazao nezadovoljstvo i netočnost nedavnom izjavom vijećnika Mile Tomaića koji je kazao da u Otočcu nema auto škole. Dodao je da Tomaićeva izjava unijela smutnju kod građana te da je očito da on nezna da auto škola u Otočcu djeluje 60 godina. Gradonačelnik Mario Barković izvijestio je da je u pregovorima sa Županijskom upravom za ceste pokrenuto ishodovanje građevinske dozvole za obnovu odnosno rekonstrukciju Babić mosta s či će se i prometnica kao i sam most obnoviti i time biti kvalitetniji.

Predsjednica GV Slavka Bogdanić odgovarajući na Jurčićevo pitanje istaknula je da je izuzetno zadovoljna sa radom GV jer su članovi bili iznimno konstruktivni u radu i aktivno sudjelovali u izgradnji lijepšeg, kvalitetnijeg i sadržajnijeg života u Gradu Otočcu. Bila je to prigoda da predsjednica Bogdanić postavi pitanje gradonačelniku Barkoviću što je on učinio po pitanju rješavanja problematike vezane za budući plan izgradnje HE Senj i Gusić polja s obzirom da je u potpunosti još 1963. godine komunistička vlast devastirala i uništila Sj.krak rijeke Gacke te da sumnja u sposobnost ove Vlade da bi nešto mogla poduzeti po pitanju. Gradonačelnik je kazao da su nakon javne rasprave pokrenute brojne aktivnosti i poslovi vezani za uvažavanjem zahtijeva od strane građana te da su obavljeni razgovori te upućena mišljenja i stavovi glede izgradnje buduće HE Senj i Gusić polja Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja a sve s ciljem revitalizacije Sj. Kraka rijeke Gacke ali i uvažavanja zahtijeva koje su istaknuli stanovnici Otočca. Vijećnik Milan Tomaić iskazao je nezadovoljstvo radom gradske uprave i gradskih institucija kazavši da nisu učinile ništa kako bi se spriječilo izmještanje brojnih institucija izvan Grada Otočca te da svakodnevno 2-3 autobusa službenika i namještenika iz Otočca odlazi raditi u Gospić te da je Gospić dobio 2000 stanovnika više a Otočac 1000 manje.

Nastavak ispod oglasa

–          „ institucije odlaze izvan Grada Otočca po zakonskim okvirima sadašnje Vlade. Mi kao GV ne možemo tu ništa učiniti, iako smo se na razne načne borili da pojedine institucije ostanu u Otočcu. Kao GV borili smo se na razne načine i većim djelom i uspjeli da podignemo renome Grada. Točno je da smo ostali bez Agencije za plaćanje, Carinarnice, Suda, Javnog bilježnika  no mi tu ništa ne možemo i očito je da se državne institucije udaljuju iz ovoga grada. Navodna racionalizacija državnih službi i institucija koju navodi država kao opravdanje nije ništa pozitivnog donijela, dapače, stvorila je velike probleme koji se pokušavaju rješiti“ – kazao je Barković.

Predsjednica GV Slavka Bogdanić kazala je da je na današnji dan prije 20 godina konstituirano Gradsko vijeće Otočca kada je Otočac dobiuo status Grada.

Na sjednici GV predstavljen je i prijedlog odluke Detaljnog plana uređenja zone Ličko Lešće, a razmatrana su i izviješća o radu Turističke zajednice, Gackog pučkog otvorenog učilišta, Narodne knjižnice, HCK GD Otočac te Dječjeg vrtića „Ciciban“ za 2012. Godinu koje su vijećnici jednoglasno prihvatili.

Gradonačelniku Barkoviću postavljeno je i pitanje koliko je on zadovoljan radom njegovih najbližih suradnika, na što je on kazao:

–          „ zahvaljujem mojim zamjenicima Hrvoju Ostoviću i Tomi Oreškoviću, kao i savjetnicima Tomi Butini i Ivanu Žubriniću kao i svim stručnim službama na korektnom i kvalitetnom radu. Pojedinac na koga se u ovom slučaju misli (Toša Orešković op.a.) neće biti prisutan u budućoj ekipi. Mislio sam da ljudi sa godinama i iskustvom mogu doprinjeti ovom Gradu, ali zadnjie dvije godine dotični gospodin se izgubiokao zamjenik gradonačelnika“ – kazao je Barković.

Predsjednica GV Slavka Bogdanić kazala je da ne može ostati mirna a da ne kaže da je Tomo Orešković – Toša trebao biti na ovoj, današnjoj zadnjoj sjednici GV ali da nije, unatoč tomu što su mu u više navrata davali podršku u radu. Njegovo neprisustvovanje sjednici GV je krajnje nekorektno i dovoljno govori koliko on drži do Gradskog vijeća i Grada Otočca.

Vijećnici su prihvatili prijedlog Odluke o uređenju prometa na području Grada Otočca, kojom se uvodi prometno redarstvo sa tri redara. Vijećnik Željko Kranjčević istaknuo je problematiku sa parkirališnim mjestima, naglasivši probleme sa nepostojanjem parkirališta za invalide ispred Policijsku uprave, Porezne uprave, banaka i sl.. Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Stevo Uzelac kazao je da su parkirališta za invalide obilježena prije tri godine, te da će ponovno obaviti njihova obilježavanja poglavito pred institucijama koje je spomenuo Kranjčević. Vijećnik Ante Jurčić kanstatirao je da bi Grad trebao uvesti plaćanje parkirališnih mjesta jer je i to jedan vid punjenja gradske blagajne, na što mu je gradonačelnik Barković odgovorio da za to treba biti najmanje 100 parkirnih mjesta te da je upitna opravdanost tog projekta, ako se uzme u obzir da za realizaciju istoga treba uložiti oko 400.000 kuna.

Dražen Prša