Zahvaljujući dragovoljcima iz 25. satnije ZNG Gospić nikada nije pao

Na stočnoj tržnici pored Gospića je na današnji dan prije 29 godina održano prvo postrojavanje 25. satnije ZNG Gospić, prve dragovoljačke vojne formacije u ovom dijelu Like. U čast ovog povijesnog događaja u gospićkoj katedrali Navještenja blažene djevice Marije održana je sveta misa koju je predvodio gospićki župnik vlč. Mario Vazgeč. Nakon toga je kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata održana komemoracija.

Sjenama poginulih najprije su se poklonili članovi njihovih obitelji, zatim suborci, izaslanstvo Ličko-senjske županije predvođeno županom dr. Darkom Milinovićem, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici policije i Grada Gospića.

Nastavak ispod oglasa

Govoreći  o tim sudbonosnim danima jedan od zapovjednika vodova 25. satnije ZNG Gospić Pajo Brkljačić, predsjednik Kluba 118. brigade ZNG, podsjetio je kako su se gospićki dragovoljci postrojili u pravo vrijeme.

-Bilo je to kao „u sridu“ jer smo odmah nakon postrojavanja predvečer zauzeli položaje prema neprijatelju. Samo dan ranije je u Ličkom Osiku formirana tzv. Stanica milicije Tesligrad, kako su oni prekrstili to naselje. Veliki oslonac u obrani grada tih prvih dana bila nam je policija koja je već vodila borbe s četničkim postrojbama, ali su bili malobrojni. U 25. satniji postrojilo se 180 ljudi i bili smo velika moralna podrška našem gradu koji se našao u poluokruženju. Sutradan je formirana 26. satnija od 90 dragovoljaca koja je, osim nekoliko lovačkih pušaka, praktički bila nenaoružana. Koliko su te paravojne neprijateljske snage bile sigurne u pobjedu vidi se i iz podatka da je u jednom gospićkom ugostiteljskom objektu tih dana bilo od strane tzv. Martićevaca naručeno  63 kg janjetine kako bi oni proslavili pad Gospića. To ipak nisu uspjeli pojesti, ističe Pajo Brkljačić.

Nakon prvih dana rata i potom formiranja 118. brigade ZNG mnogi su dragovoljci ’92. godine prešli u profesionalni sastav 6. gardijske brigade „Vukovi“, kasnije 9. gbr.

Brkljačić nastavlja.

-Gospić je unatoč ratnoj opasnosti i stalnom razaranju ipak ostao jedinstven i nikada se nije dijelio. Gospić je doista grad-heroj i naš ponos. To uvijek trebamo s pravom isticati!!!

Župan Milinović:“Čuvajmo snagu hrvatskog duha i opstojnosti“!

Najmlađi liječnik u prvom vojnom sanitetu u Gospiću bio je župan dr. Darko Milinović.

-Danas smo se opet okupili da bismo se sjetili tih heroja koji su stalni na branik hrvatske Domovine. Bio sam tada najmlađi liječnik Vojnog saniteta i na taj način dao svoj doprinos u obrani i spašavanju života. Ipak, sve počasti i zahvalnost najviše zaslužuju naši poginuli suborci i prijatelji. Zato im se uvijek o jer naša časna dužnost. Da ih se uvijek sa zahvalnošću sjećamo i nikada ih ne smijemo zaboraviti. Na taj način čuvamo snagu hrvatskog duha i opstojnosti iz ’90. godina kada se u krvi stvarala Hrvatska. Bio sam dio tih događaja koji me ispunjavaju tugom zbog naših žrtava, ali i ponosom što smo zajednički uspjeli čuvati i sačuvati naš Gospić, Liku i Hrvatsku, rekao je novinarima župan dr. Darko Milinović.

U drugom dijelu komemoracije nazočni su se kod spomen-poprsja poklonili djelu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, uz riječi molitve vlč. Marija Vazgeča.

L.O.