Zajedno za uređeniji Perušić

Sastanak u ustanovi pećinski park grabovača

Kako bi pokrenuli brojne aktivnosti u Perušiću, predstavnici Javne ustanove Pećinski park Grabovača sastali su se s nekoliko institucija i udruga s područja ove općine. Tako su na sastanak s ravnateljicom Katarinom Milković stigli predstavnici šumarije Perušić, lovačkog društva “Klisa”, planinarskog društva ”Željezničar”-podružnica Perušić, KUD-a Perušić, Komunalnog poduzeća Perušić, DVD-a Perušić i ekološke grupe tamošnje Osnovne.
Suradnja će se ostvariti zbog zajedničkog planiranja o budućem radu te implementacija međusobnih znanja i sposobnosti u konkretne aktivnosti. Katarina Milković predlaže da se udruže i tijekom godine odrade bar četiri akcije čišćenja deponija. 15 je registriranih divljih deponija i u suradnji s komunalnim poduzećem Perušić, uz sustavno čišćenje, ove deponije bez problema mogu postati prošlost.
Prva aktivnost održat će se povodom Međunarodnog dana planete Zemlja, 22. travnja, kada će se pristupiti čišćenju obale rijeke Like od Ćojluka do Kaluđerovačkog mosta. Plan je otvoriti pogled prolaznicima na kanjon najduže hrvatske ponornice – rijeke Like, očistiti područje od niskog raslinja uz cestu te očistiti smeće koje se nalazi na obali Like. Osim toga, čistit će se i deponija koja se nalazi na “mušalučkom putu”. Ovakve akcije od izuzetne su važnosti, jer kako navodi ravnateljica Milković, kroz njih se vrši i edukacija stanovništva o razdvajanju otpada koje će se raditi u suradnji s Komunalnim poduzećem Perušić.
Osim problema s divljim deponijima, Katarina Milković ističe problem oko uništavanja turističkih i biciklističkih oznaka na trasiranim biciklističkim stazama, te je apelirala na lovce i šumare, s obzirom da su upravo oni puno vremena provode na terenu, da obrate pažnju na takve oblike vandalizma i da ih pokušaju spriječiti. Upravitelj šumarije Perušić, mr. Dragan Milković izrazio je veliko zadovoljstvo inicijativom Pećinskog parka Grabovača za ovakvim vidom suradnje te obećao pomoć djelatnika šumarije Perušić u svim onim aktivnostima u kojima šumarija kao institucija može pomoći, od razmjene iskustava s terena, do konkretne tehničke pomoći.
Suradnja parka s udrugama i institucijama može se ogledati i nakon zanimljive inicijative od strane Katarine Milković. Naime, ona nudi pomoć udrugama u vidu pisanja i izrade projekata za povlačenje sredstava iz EU fondova s obzirom da Ustanova ima dvije osobe certificirane upravo za pisanje i provedbu projekata, te je zatražila od sudionika sastanka da za slijedeći sastanak pripreme teme koje bi se mogle zajedničkim snagama aplicirati na domaće i EU natječaje, ali i predložila da se jednom mjesečno svi skupa sastanu i razmjenjuju iskustva i probleme s kojima se susreću.
S obzirom da je ovo bio prvi sastanak dionika parka i važnih čimbenika Općine Perušić, te na istom nisu, nažalost, bili prisutni predstavnici ŠRU “Šaran” i I. ličkog veslačkog kluba Perušić, ipak smo zadovoljni jer su otvoreni komunikacijski kanali i pretpostavke da je zajednička suradnja u našoj maloj sredini ipak moguća“, govori nam Milković.

                                                                             Milan Tomašević

Nastavak ispod oglasa