Žalbe odbačene, vjetro-elektrane idu dalje!

0

Prema Odluci Visokog upravnog  suda RH izgradnja vjetro-elektraana na širem području Senja i Brinja idu dalje. Naime, sud je odbacio žalbu više udruga za zaštitu okoliša protiv projekta izgradnje vjetroelektrane Senj, čime je završio zadnji upravni sudski spor pokrenut zbog odluke da se taj projekt, unatoč zakonskoj obvezi, gradi bez ocjene utjecaja na okoliš.

U Odluci se navodi kako je riječ o potppuno ekološkim i obnovljivim izvorima ejnergije pa je  “Visoki upravni sud odbacio  žalbu okolišnih organizacija i zbog proceduralnih razloga, zauzimajući stav da zakon ne daje pravo udrugama da osporavaju odluku koja se donosi u formi mišljenja”, požalile su udruge javnim medijima.

Oglas

Udruga Biom protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike vodi sudske sporove još od 2013. oko tri projekta izgradnje vjetroelektrane Senj na području ekološke mreže Natura 2000. U posljednem sporu pokrenutom 2018. Biomu su se pridružile udruge Sunce i Zelena akcija. Kineska državna tvrtka „Norinco International Cooperation“ planira graditi ponešto drukčiji projekt od dvije ranije verzije za koje je već provedena ocjena utjecaja na okoliš.

L.O.