U organizaciji Kluba veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“ i Župe Svetog Josipa Lički Osik sinoć je u župnom Pastoralnom centru održana još jedno predavanje iz serijala „Tribina četvrtkom“. Predavanje je održao ugledni hrvatski povjesničar  profesor dr. Josip Jurčević na temu“Suočavanje Hrvatske s prošlošću – pogled u budućnost“. Ovaj ugledni povjesničar jedan je od najzaslužnijih za raskrinkavanje zločinačke politike bivše Jugoslavije i totalitarnog vođe Josipa Broza Tita. Funkcioniranje nekadašnjeg jednopartijskog sustava bilo je zaštićeno strahovladom UDBE, SKJ i milicije čiji je represivni aparat utirao bilo kakvu nakanu uvođenja demokracije i buđenja nacionalne svijesti u Hrvatskoj.

U uvodnom dijelu tribine nazočne je u  ime domaćina pozdravio župnik vlč. Luka Blažević. Tribini je bilo nazočno stotinjak građana svih uzrasta koji su  s velikim zanimanjem pratili ovo predavanje. Na koncu skupa doslovno su „pljuštala“ pitanja vezana uz brojne detalje hrvatske povijesti.

Prof. dr. Jurčević je dragovoljac je Domovinskog rata od proljeća 1991. godine. U Hrvatskoj vojsci, 1991.-1992., dobiva čin bojnika. Jedan je od osnivača Informativno psihološke djelatnosti MORH-a, te prvi ravnatelj Središnjeg arhiva MORH-a. Djelatan je u udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Od 1994. do 1997. godine bio je zaposlen kao samostalni savjetnik u Komisiji za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava Sabora Republike Hrvatske.

L.O.