Zapisano u kamenu

Udruga branitelja 111. brigade ZNG je jučer u suradnji s gradonačelnikom Grada Otočca Goranom Bukovcom te braniteljskim udrugama 133.brigade ZNG i „Glavičica“ upriličila je posthumno uručenje javnog priznanja Grada Otočca za 2021. godinu generalu Sergiju Rabaru. Nagrada je uručena udovici Đurđi Rabar u dirljivom okružju užih i najmlađih članova obitelji. Svečanom trenutku nazočila je predstavnica Udruge udovica te suborci i prijatelji koje je rat spojio, a mir obvezao na čuvanje svetinje čija su imena ostala ovdje, zapisana u kamenu.

Posebno rastužuje činjenica što je general u vrijeme kratkog bolovanja znao da je dobitnik priznanja, ali ga nažalost nije dočekao. Prema riječima gradonačelnika Gorana Bukovca, bio je to susret ispunjen emocijama i zahvalnosti za nemjerljiv doprinos generalu Rabaru i svim braniteljima koji su ostavljali sigurnost svojeg doma i odlazili u ratni pakao Gacke doline.
Nakon svečanog uručenja, zapaljene su svijeće kod Spomenika hrvatskim braniteljima, a pripadnici Udruge 111. brigade ZNG obišli su mjesta stradalih suborca i spomen obilježja hrvatskim braniteljima u široj okolici Otočca.

Nastavak ispod oglasa

Može li se dodati poneka riječ o generalu Rabaru? Teško jer je ovaj čovjek sve rekao kada je bilo najteže. Iznimno hrabar, ponekad malo tvrdoglav, častan i poštovan Sergio Rabar se nije dvoumio kuda krenuti kada je naša domovina bila napadnuta. Ostao je zapamćen po tome što je neizmjerno cijenio i uvažavao svakog vojnika, dočasnika i časnika, cijeneći pri tome najvrjednije ljudske i vojničke vrline. Obrazovan i s izvrsnom percepcijom ratnih zbivanja u Gackoj dolini general Rabar je imao istančan predosjećaj gdje i kako najbolje rasporediti vlastite snage. Bez njega i sličnih ljudi tijek rata krenuo bi u sasvim drugom, riskantnom pravcu.

D. B./M. S.