Jaka južina praćena obilnom kišom večeras je zahvatila  Liku. Najteža je situacija bila u Općoj bolnici Gospić. Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Gospić pozvani su na hitnu intervenciju jer je voda zamalo prodrla u neke podrumske prostorije. Zapovjednik JVP Gospić Marko Popović informirao nas je o intervencijama na terenu.

Na ukupno osam lokacija u Gospiću, Smiljanu i Metku vjetar je srušio stabla na prometnice, na što su naše ekipe odmah reagirale i ubrzo oslobodile prolaz vozilima. Jaka kiša prouzročila je povećanje razine vode na parkiralištima uz gospićku bolnicu. Osim toga, na nekoliko mjesta šahtovi su se začeplili lišće i ostalim otpadnim materijalima, što je prijetilo poplavljivanjem dijelova bolnice. Naše ekipe su stalno na terenu i za sada nema izravne opasnosti od znatnijih poplava, definirao nam je vatrogasni zapovjednik JVP Gospić  Marko Popović.

Direktor gospićkog Komunalca Milan Mataija večeras je u nekoliko navrata obišao Gospić. Zbog poplavljenog parkinga ispred Hitne medicinske pomoći u OB Gospić nitko nije zvao njega niti njegove službe.

Jedino što je trebalo pomjeriti kontejnere koje je snažan vjetar kod vojarne doslovno izgurao na glavnu cestu i taj dio posla je odmah obavljen. Neredovno održavanje šahtova uz samu bolnicu glavni je razlog što u vrijeme obilnih kiša voda sporije otječe, naglasio je Milan Mataije iz Komunalca.

Ovome svakako treba dodati da se u krugu bolnice našlo više desetaka odbačenih zaštitnih korona-maski koje su najviše sprječavale otjecanje nakupljene vode. Ne treba zaboraviti Stožer  civilne zaštite Gospića koji se večeras nije nigdje pojavljivao. Kada se slično događalo prije 4-5 godina na terenu su neizostavno bili članovi Stožera koji su odmah organizirali sve službe koje su pomagale građanima.

L.O.