Započela je nova avantura u Lici

Poznati hrvatski i europski štovatelj oldtajmer-kulture Valentino Valjak organizator je nove, istinske karavane kojom će tijekom tri dana Liku obići vlasnici još jene marke i modela vozila popularnih u cijelom svijetu.

Nakon vrlo uspjele izložbe oldtajmera, Otočac je  ovoga puta domaćin starta popularnih terenaca  Land Rovera. Prema najavama sudionike ove avanturističke vožnje očekuje novo i uzbudljivo  druženje. „Prvi zimski velebitski Raid“ odvijat će se  od danas, 17. prosinca do nedjelje, 19. prosinca.

Nastavak ispod oglasa

Jutros su sudionici ove karavane defilirali Otočcem da bi njih više od 20 startalo iz Sinca. Stari modeli legendarnog Land Rovera pristigli su iz nekoliko europskih država da bi pokazali kako su kvaliteta vozila i entuzijazam organizatora bezvremenska kategorija dostojna štovanja.

Prema najavama „Prvi zimski velebitski LR Raid“ obilovat će bogatim sadržajima. Tako će sudionici raida vidjeti dva Nacionalna parka,  Sjeverni Velebit i Paklenicu, zatim izvore i mlinice na rijeci Gackoj, posjetit će  dva Muzeja, obići JNA bunkere, pogledati lokacije na kojima se snimao film Winnetou, voziti se po remek dijelu graditeljske baštine – Majstorskoj cesti iz 1832.godine, uživati u domaćoj hrani autentične Like u 100 godina staroj gostionici Godača i boraviti u podvelebitskim kamenim kućama s otvorenim kaminom.

Sudionici će ukupno prijeći oko 300 km, mahom divlje i netaknute prirode, a bit će i nešto noćne voznje. Pratit će vremensku  prognozu i ukoliko bi zapadao novi snijeg onda će obići Velebit pravcem Gospić – Gračac –Obrovac – Paklenica.

Poanta ove priče  je promocija manje poznatih turističkih lokacija Like, druženje, vožnja, kao i upoznavanje i povezivanje vlasnika i ljubitelja Land Rover vozila iz više država i gradova. Treba vjerovati kako su ovo tek počeci i da će budućnost donijeti još puno sličnih putovanja širom Hrvatska, ali i onih na druge kontinente.

Start se dogodio u selu Sinac (8 km od Otocca) u 101 godini staroj gostionici „Godača“. Ovo je ujedno bila prigoda za obilazak legendarnih izvora rijeke Gacke: Tonković i Majerovog vrila i mlinica na rijeci Gacki. Danas se vozi prvih 200 kilometara prema velebitskom selu Krasno na 800 m/n.v. i posjet Kući Velebita. Slijedi dionica NP Sjeverni Velebit – Krasno – Štirovača – vožnja kroz borovu šumu asfaltiranim putem  u duljini od 34 kilometra.

Slijedi ruta Srednji Velebit – Off road, kameni tuneli, serpentine, pogledi na more, Štirovača – Baške Oštarije 926 m/ n.v.   u ukupnoj duljini od 40 kilometara. Sa Baških Oštarija kreće se u Gospić pa u  Sv. Rok. Sljedeća dionica vodi  Južnim Velebitom i  Majstorskom  cestom, zatim  Tulove grede – lokacija iz filma Winnetou, veličanstveni pogledi na more – Paklenica. Odmor i noćenje je u Hotelu „Rajna“ u Paklenici kod člana  Land Rover grupe Marina Marasovića

Zadnjega dana ove avanture, 19. prosinca sudionici će se iz Paklenice uputiti  u Gračac, a od tuda na Aerodrom Željava. Ručak ih čeka u  NP Plitvička jezera. Bit će ovo još jedna sjajna promocija Like, Velebita i priobalja.

L.O.