Započele aktivnosti za trajno rješenje problema vodoopskrpe na području Brinja

Kiša koja je nedavno pala tek je neznatno poboljšala situaciju u žednim kaptažama na području Općine Brinje. Direktorica poduzeća „Vodovod“ Ruža Blažanin mogla bi nam o toj problematici, stanju vodovodne mreže, pritiscima u cijevima i sl. pripovijedati danima.
-Zadnja kiša je prekratko padala da bi se znatnije popravilo stanje u vodoopskrbi. Sušno razdoblje i mali vodostaj na izvorištu Žižić Stajnica traje od kolovoza, s izdašnošću izvora od oko 50 % kapaciteta. Uspijevamo crpsti oko 65% potrebne vode. Drugo vrelo Maljkovac koristimo tek povremeno kada se u njemu nakupi nešto vode. U tijeku je koncepcijsko traženje rješenja koje provodimo zajedno sa Hrvatskim vodama. Počela su detaljna mjerenja pritisaka, gibitaka vode i ostalih parametara na magistralnom vodovodu. Ovo je tek uvod u cjelovito rješenje vodoopskrbe na kiojemu radio, rekla nam je direktorica Ruža Blažanin.
Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić također svakodnevno prati situaciju vezanu uz vodoopskrbu na tome području. U razgovoru nam je potvrdio kako su u tijeku priprenme za natječaj za izradu tehničke dokumentacije, prvog koraka u trajnom rješavanju ovoga problena i izgradnje magistralnog vodovoda u Općini Brinje.

M. S.

Tekst se nastavlja ispod oglasa