Najteža biciklistička utrka u Hrvatskoj svakako je Uspon na Zavižan. NP Sjeverni Velebit, Brdski biciklistički klub Senj, Grad Senj, TZ Grada Senja i JU PP Velebit Gospić ovogodišnji su organizatori 18. po redu Uspona na Zavižan 2021. koja će se održati  19. lipnja. Ovisno o tjelesnoj pripremljenosti natjecatelji mogu izabrati između dvije staze. Start br. 1 je na 0 m n.v. u Senju, a start br. 2 u ličkom planinskom naselju Krasno, na oko 800 m n.v.

Dina Abramović Tomljanović, stručna suradnica za promidžbu NP Sjeverni Velebit rekla nam je nekoliko važnih podataka o ovoj utrci.

-Start 1 je na Jadranskoj magistrali u centru Senja, zatim ide magistralom južno pa nakon 1 km skreće lijevo na brdo Trbušnjak te se penje prema selu Rončević Dolac (6 km od starta). Navedeni dio utrke je asfaltna cesta. Od Oltara staza prvih 250 m ide asfaltiranom županijskom cestom prema Krasnu, nakon čega se skreće desno na asfaltirani put prema Nacionalnom parku Sjeverni Velebit (oko 7,5 km) a potom od Babić Siče makadamskim putem (oko 9 km) pa sve do posljednjih 650 m uspona asfaltiranom cestom do Planinarskog doma Zavižan gdje je cilj utrke. Dužina staze je 38 km.

Start u Krasnu podrazumijeva okupljanje kod upravne zgrade NP Sjeverni Velebit. Staza ide asfaltnom cestom kroz mjesto do zaseoka Vukelići te dalje makadamskom cestom do skretanja prema NP Sjeverni Velebit i cilju kod planinarskog doma Zavižan. Dužina staze 20 km. Startnina za prijavu i uplatu do zaključno s 13. lipnja iznosi 100 kn, dok startnina na dan utrke iznosi 150 kn.

Nacionalni park Sjeverni Velebit za pratnju natjecatelja biciklističke utrke odobrava ulaznicu u Park sa popustom, po cijeni od 30 kn, uz obvezu da se na ulazu u Park Babić Siča navede za koji je startni broj natjecatelja pratnja. Online prijave su od danas krenule i nema sumnje kako ćemo opet prirediti izvrsnu sportsku priču na obroncima Velebita, napominje  Dina Abramović-Tomljanović.

L.O.