Radionicom pod nazivom  „Naša prava, naše odgovornosti“ održanom danas  u Dječjem vrtiću „Pahuljica“ u Gospiću započeo je program Dječjeg tjedna. Djeca su uz pomoć pedagoginje Ane Kovačević i odgojiteljica naučila osnovne pojmove i vrijednosti vezane uz njihova prava i odgovornosti u dobi od pet do šest godina.

-Ovaj tjedan ćemo s djecom raditi na dječjim pravima, i djecu naučiti zašto su ta prava i odgovornosti važna u svakodnevnom životu. Ta dječja prava na ovaj način se oživotvoruju i primjenjuju i u našem vrtiću. Kada govorimo o pravima djeteta nastojimo govoriti o njihovim temeljnim pravima izrečenim u Konvenciji o pravima djeteta. Radionice provodimo u starijoj vrtićkoj dobi jer djeca u toj dobi mogu prepoznati i izreći svoja prava i već imaju vlastito mišljenje, imaju već i svoje stavove pa ta prava mogu primjenjivati u svakodnevnom životu, rekla nam je pedagoginja Ana Kovačević. Ovo nije jedina aktivnost ove ustanove tijekom Dječjeg tjedna. Ravnateljica vrtića Marija Fajdić nabrojala je tek dio aktivnosti koje će provoditi, i stalno se provode, unutar Dječjeg vrtića „Pahuljica“.

-Osim ove radionice za sutra imamo najavljen posjet Gradu Gospiću gdje će u goste stići 54 djeteta. Istoga dana će djeca ispred poslovnice FINA-e u središtu Gospića dijeliti odraslima  poruke s njihovim pravima. U četvrtak i petak imamo Dan otvorenih vrata našeg vrtića i radionice pod nazivom „Čitaj mi“. U četvrtak u vrtiću u Ličkom Osiku održavamo  likovnu radionicu. Ove subote djeca našeg vrtića će slikati zajedno s članovima Likovne udruge „Lika“. Riječ o  oslikavanju vanjskih zidova vrtića. Koristim ovu prigodu pozvati svu djecu i njihove roditelje da zajedno uveličamo sve aktivnosti Dječjeg tjedna, istaknula je ravnateljica vrtić Marija Fajdić.

U organizaciji Društva „Naša djeca“ Gospić danas je u središtu Gospiću istaknuta zastava Dječjeg tjedna, dok će se od 17 sati održati tribina o položaju, pravima i potrebama djece i mladih u gradu Gospiću i okolici. Ovo korisno predavanje održat će se na  Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru.

M.S.