Zaštićena područja prirode u funkciji održivog razvoja Ličko-senjske županije

Javna ustanova za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije, u okviru svoje djelatnosti, organizira i provodi program „Razvoj okvira za održivo upravljanje posjetima u zaštićena područja prirode kojima upravlja Javna ustanova za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije“. Tom je prigodom danas, u prostorima Javne ustanove u Gospiću, održan radni sastanak na kojem je razmatrana analiza prirodne resursne osnove uz prezentaciju rezultata analize stanja koja uključuje turističko okruženje, sadržaje i infrastrukturu u neposrednoj blizini zaštićenih područja.

Prvi dio analize odrađen je uz suradnju s renomiranim stručnjakom u području turizma izv.prof.dr.sc. Milijem Razovićem.
U posebnom fokusu je razmatrana prirodna resursna osnova i okruženje posebnih rezervata prirode „Laudonov gaj“ i „Lun-divlje masline“ te značajnog krajobraza „Bijeli Potoci-Kamensko“ na Ličkoj Plješivici. Inicijalna faza programa za upravljanje posjetima zaštićenim područjima prirode obuhvatila je analizu planskog i zakonodavnog okvira, analizu dionika, analizu resursne osnove zaštićenih područja te, što posebno ističemo, analizu primjera dobre prakse upravljanja zaštićenim dijelovima prirode u Europi. U zaključnom dijelu inicijalne faze programa provedena je analiza potencijalnih posjetitelja.

Nastavak ispod oglasa

U drugoj fazi programa izradit će se katalog implementacijskih projekta s konkretnim sadržajima koji će se integrirati u idejno rješenje krajobraznog uređenja zaštićenih područja prirode koja su za sada, na žalost, u relativno zapuštenom stanju. Misija je Javne ustanove ova područja prije svega zaštiti na adekvatan način u skladu s pravilima struke ali ih i otvoriti zainteresiranoj javnosti. Ona to zbog svog prirodnog bogatstva i izuzetne ljepote svakako zaslužuju. U realizaciji ovoga programa Javna ustanova očekuje plodnu i profesionalnu suradnju sa svim zainteresiranim dionicima i javnosti, kako bi se uredila zaštićena područja kojima ustanova upravlja, ali i stavila u funkciju održivog razvoja čitave naše županije.

O svim aktivnostima Javne ustanove možete se više informirati na službenom mrežnom mjestu https://zop-lsz.hr/.

L. O.