Naslovnica Gospić Zaštita domaćinstava od poplava

Zaštita domaćinstava od poplava

7
-
-

GOSPIĆ- Promijenjeni hidrološki režimi ličkih rijeka i potoka zadnjih su godina u mnogome promijenili i situaciju vezanu uz izlijevanje rijeka iz korita. Poplave što su se zaredale zadnjih godina stvaraju nemale probleme žiteljima Gackog i Kosinjskog polja, a odražavaju se i na područjima koja se nalaze podosta uzvodno od mjesta gdje poplave  čine najveću štetu. Tako se događalo da rijeka Novčica poplavi naselja koja se nalaze i po 30 km uzvodno od brane Kruščica na rijeci Lici. Zbog tih učestalih poplava  Grad Gospić i Hrvatske vode poduzeli su korake kako bi se zaštitio dio Zdunić varoši. Završena je izgradnja stotinjak metara dugog nasipa čija je visina od 120 do 160 centimetara. Voditelj vodno-gospodarske ispostave Hrvatskih voda za Liku, podvelebitsko primorje i otoke dipl. ing. Mladen Vodička pojasnio je detalje projekta vrijednog oko 100 tisuća kuna.

-Svjedoci smo da je rijeka Novčica unatrag nekoliko godina redovno poplavljivala Zdunić varoš, gdje  voda je ulazila u kuće i onemogućavala promet cestom Lički Novi-Gospić. Da bismo to spriječili Hrvatske vode su kroz redovni godišnji program obrane od poplava za 2014. odlučile izgraditi 130 metara dug zemljani nasip, spasiti dio kuća i  omogućiti nesmetan promet. Uskoro planiramo načiniti još ovakvih nasipa oko Ličkog Novog i na taj način zaštiti mnoga domaćinstva. Gdje god se nalaze depresije i postoji opasnost od poplava Hrvatske vode će graditi nasipe, rekao nam je   Mladen Vodička koji napominje da su problemi od učestalih poplava rijeke Novčice započeli još sa izgradnjom hidrocentrrale na jezeru Kruščica. Ukoliko se ne izgradi sustav „Kosinj2“ bit će  nužno već naredne godine  graditi ustave u gornjem toku Novčice, kako bi se zadržao višak vode i na taj način sprječavalo nesmetano nadiranje vode i poplavljivanje terena. Ove i  buduće radove na zaštiti naselja od rijeke Novčice obavlja GP „Građenje“ iz Gospića, kooperant Hrvatskih voda

   U pratnji zamjenika gradonačelnika Ivana Biljana djelatnici Hrvatskih voda i GP „Građenje“ obišli su joč neke dijelove Gospića na kojima oborinske vode stvaraju probleme okolnim domaćinstvima, a sve zbog kanala zaraslih u šikaru ili zatrpanih zemljom i drugim materijalima.

M. S.

7 Komentari

  1. Ovo nije u redu.Najprije se radi kolektor pa se vraća Tesla pa sad ovo.S ćim će sad pametna i uglavnom poštena oporba pilat mozak svima na GV.pa njihova je glavna zadaća pričat zvizdarije.Sve neki sposoban tim.Te 2-3 pametne glave iz oporbe stvarno treba pitat s kim sjede na GV.Neki su sposobni utolko što primaju svaki misec lovu za NO i UV.pa kad su tolko pošteni što se ne odreknu te love zua sirotinju ili za đake.a u NO i UV stvarno pomažu jer su sposobni i pametni da ti pamet stane.!

  2. Oće li se ovakvo nešto pravit u Pazarišima.Pa i da ne treba nasip trebalo bi ga pravit.Tek da se zna.

  3. Ne dirajte mi Pazarišta ni za boga živoga.najpametnij smo.svi smo mi borčine i momci odoka.a i sposobni smo tu zbora nema.

  4. DRAgo mi da se nasip napravio.Čujem da će to bit i šetalište.Uređuje se grad pomalo.dase napravi barem jedna tvornica bilo bi nam super.Jedna od 100 radnika i mislim da bi Grad gOSPIĆ to morao napravit jer mu je to dužnost.Pa što se onda čeka.

  5. Da Gradovi i Županije grade tvornice u Gospiću bi ih sigurno bilo. Pod hitno treba organizirati jedan skup u Smiljankom polju i pojasnit ljudima da Gradovi ne grade tvornice. A ako netko znade da je netko imenom i prezimenom kočio razvoj neka nam njegovo ime odmah kaže.

  6. Oporba je zrcalna slika vlasti, uostalom primaju naknadu da pilaju mozak i da nisu ovog nasipa vjerovatno ne bi ni bilo

Comments are closed.