Kako javljaju neki BiH mediji predstavnici JU “Nacionalni park Una“ i Javne ustanove za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije protekloga vikenda su u Bihaću potpisali Sporazum o suradnji. Ovaj dokument je potpisan u okviru Radionice „Izrada planskih dokumenata Nacionalnog parka Una“.

Ovo je nastavak suradnje koju Nacionalni park Una ima s Ličko-senjskom županijom i Javnom ustanovom za zaštitu i očuvanje prirode. Direktor NP Una Amarildo Mulić istaknuo je kako je u pitanju obostrani interes dviju država i regija.

-Cilj potpisivanja Sporazuma o suradnji je razmjena znanja i iskustava te zajednički nastup u izradi projektnih aplikacija za javne pozive potencijalnih donatora. Želimo ojačati zaštitu i očuvanje prirode, naročito gornjeg toka rijeke Une. Javna ustanova za zaštitu i očuvanje prirode u Ličko-senjskoj županiji pokrenula je već inicijativu za izradu stručne podloge za proglašenje ovog dijela Une zaštićenim područjem u Hrvatskoj, što je naš zajednički interes, naglasio je Amarildo Mulića iz NP Una.

Tomislava Maratović-Jurković, ravnateljica Javne ustanove za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije u izjavi ističe važnost ovoga dokumenta, kao i koraka koji će za cilj imati očuvanje prirodnih resursa rijeke Une.

-Javna ustanova za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije postoji dvije godine. Prioritet u našem radu je, između ostaloga, svakako i zaštita rijeke Une. To nas je prvenstveno i dovelo do suradnje sa Nacionalnim parkom „Una“, istaknula je Tomislava Maratović-Jurković, ravnateljica Javne ustanove za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije.

Rijeka Una duga je 212 km, a izvire i ulijeva se u rijeku Savu na području Hrvatske. Vrelo Une nalazi se u ličkom dijelu Zadarske županije, kod mjesta Donja Suvaja. U njemu se ronilo do 248 metara dubine, ali dno još nije dosegnuto. Zato je vrelo Une najdublji krški izvor u Hrvatskoj i među pet najdubljih u svijetu.

L. O.