Zaštititi posebnost sira škripavca!

Detalj s ovogodišnje manifestacije "Jesen u Lici"

Među posebnostima ličke gastro-ponude teško je izdvojiti ono najbolje. Zacijelo stoga što je sve proizvedeno na tradicijski način i bez upliva moderne kemije kvalitetno, ukusno i originalno. Sir škripavac svakako je važan dio te priče. Lokalna akcijska grupa (LAG) Lika već se dulje vrijeme zalaže kako bi ova delicija dobila zasluženo mjesto i u smislu zaštite njegova imena i podrijetla. Iz LAG-a Lika medijima je dostavljena informacija vezana uz nastavak tih aktivnosti.

-LAG Lika je održao inicijalni sastanak s predstavnicima proizvođača mlijeka i sirara u svrhu pokretanja postupka zaštite naziva ličkog škripavca zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla, najprije na nacionalnoj, a onda i na razini EU. Tržište za ovakvu vrstu visokokvalitetnih proizvoda postoji, Lika je prepoznatljiva po proizvodnji, a zaštita ovog proizvoda dat će dodatni obol podizanju proizvodnje na jednu višu razinu i brendiranju Like kao područja s ponudom kvalitetne hrane. Na sastanku je za  prosinac dogovoreno organiziranje stručnog skupa na temu ličkog škripavca kako bi cijeli postupak zaštite imao i znanstvenu podlogu, ističe direktor  LAG-a Lika Tomislav Kovačević.

Nastavak ispod oglasa

Aktivnosti vezane uz sir škripavac samo su još jedan od važnih projekata koji se provode u sklopu projekta „INTEGRA Lika 2020“, čiji je cilj,  uz ostalo, stvaranje Like kao prepoznatljive destinacije s bogatom ponudom autohtonih kulinarskih delicija.

H.J.