Bench Press Powrelifting klub „Rux“ donio je u Gospić mnoštvo  domaćih i inozemnih odličja, najviše od svih sličnih klubova u Hrvatskoj. Zapaženi međunarodni nastupi vinuli su u sportske visine predsjednika i najupornijeg natjecatelja ovoga gospićkog kluba, Marija Rukavinu Ruxa. Strpljiv je iako mu smetaju neke nedorečene okolnosti u vezi sporta, posebno u Gradu Gospiću.

-Što se tiče powerliftinga u Hrvatskoj taj sport je općenito zakinut i nije poštivan od strane države, gradova i općina. Naš klub je najveće razumijevanje i pomoć dobio od Županije. Kada god smo imali kakav veći problem obraćali smo se županu dr. Darku Milinoviću i on nam je redovno pomagao koliko je to bilo moguće. Ponekad je važno čovjeka primiti i čuti njegove probleme. Financijska podrška klubovima u Gospiću je doista mala. Novca za sport uvijek nedostaje i to nam je svima jasno. Samo lani sam sa svojim osobnim automobilom prešao preko 20 tisuća kilometara i to isključivo vozeći se na natjecanja. Zbog brojnih rekorda i odličja koje smo donijeli u Gospić svakako radimo veliku reklamu, kako za Grad Gospić,  tako i za RH. Grad Gospić je već najavio da vjerojatno neće biti dovoljne financijske potpore za Gospićki sportski savez, to znači  loše će biti za sve nas jer Savez neće imati dovoljno sredstava za klubove. 

Korona pogoršala stanje u sportu

-Ove godine naš klub i moji dečki trebali smo biti na barem pet međunarodnih natjecanja. Sad nam je ostalo svega 3-4 moguća natjecanja: Svjetsko u Mađarskoj po Wuap pravilima, Arnold classic u španjolskoj Sevilli i Svjetski kup u Poljskoj. Na nas se previše ne osvrću jedinice lokalne samouprave. Neki činovnici misle da mi u vrijeme koronavirusa nismo niti trenirali, da nemamo troškove. To je pogrešno jer ako smo ušli u proračun, onda je valjda u redu da nam se pomogne. S obzirom na naše rezultate i troškove, sve su to skromna sredstva. Klubu kakav je Rux treba nova oprema za pripreme. Smatram da bi se barem trebala napraviti prenamjena sredstava namijenjih sportu. Naš klub je oborio mnoštvo državnih i neke europske rekorde. Na ovaj način dobivamo financijske mrvice u odnosu na naše potrebe. Svi mi želimo da ovaj sport živi, a ne da mu se još uzme i ono malo nade, naglašava Rux i nastavlja:

-Većina nas troši za sport svoj novac jer od Saveza taj iznos nije dovoljan ni za dvije pripreme. Da slučajno ne radimo, ne bismo se mogli niti baviti ovim sportom. Naglasit ću ugled ovoga sporta u svijetu. Posvuda se cijeni više nego li kod nas. Kada mi organiziramo natjecanja na njima sudjeluje po desetak svjetskih prvaka. Šteta je ne cijeniti ovakve postupke i rejting kakav posvuda zaslužujemo, ali nažalost, najmanje doma! 

L. O.