Zašto Kosinjani vole buru?

U ove dane žitelji Kosinja neprestano prate vremensku prognozu. Povremena kiša s promjenjivim intenzitetom već je uzrokovala bujanje rijeke Like i njezinih pritoka. Kao i svih ovih godina „ceh“ u konačnici plaćaju sve malobrojniji  žitelji Kosinjskog polja.  Stožer civilne zaštite općine Perušić i sve pripadajuće službe  ovih su dana učestalo na terenu, prateći situaciju koja se stalno mijenja. Nažalost, na gore.

Ovo su područje danas obišli načelnik Stožera Mihael Kurteš, zapovjednik DVD-a Perušić Ivica Pocrnić i pročelnik Područne uprave zaštite i spašavanja  Gospić Joso Živković. Na potezu u duljini od 35 kilometara, od Kosinjskog Bakovca do Rudinke, posvuda je uočljiv porast vodostaja, a u nekim dijelovima terena već su poplavljeni dijelovi ceste, okućnice i voćnjaci. Do sela Šušanj može se stići samo čamcem. Stanko Jurković-Cajko je već godinama brodar u kritičnim vremenima. Nikada se ne žali, stalno je na usluzi mještanima pa i danas onako pokisao širi optimizam.

Nastavak ispod oglasa

-Ma nije ovo još ništa. Tek kad pod vodom nestane kosinjski most, onda je malo teže. Danas sam iz Šušnja prevezao šestero putnika. To su uglavnom stariji ljudi. Nastavi li padati kiša uskoro će pod vodom biti cesta za Podjelar, Bakovac i nizvodno kod Rudinke, govori Cajko oblačeći kišnu kabanicu jer je danas u Kosinju pljuštalo na mahove. Načelnik Stožera civilne zaštite općine Perušić Mihael Kurteš ističe kako se u Kosinju ne događa ništa novoga pa imaju iskustva s ovakvom situacijom.

-Možemo u manje od jednog sata angažirati stotinjak operativaca iz mnogih službi. Imamo spremna šest  motornih čamaca s posadama. U ovakvim se situacijama  ogleda odlična koordinacija sa HGSS-om iz Gospića, Crvenim križom, PUZS Gospić, DVD-om Perušić, Civilnom zaštitom, komunalnim poduzećima, tu su i ekipe  angažirane na javnim radovima… Posebno treba istaknuti patronažnu ekipu iz Doma zdravlja Gospić koja na užem području Gornjeg Kosinja skrbi o 25 starijih pacijenata. Sve je spremno za najgori scenarij, ali se nadamo da će zapuhati bura i da će Markov ponor gutati više vode neggo li sada, kaže nam Mihael Kurteš. Za ovaj fenomen nazvali smo Mladena Vodičku, voditelja vodno-gospodarske osnove Lika-Primorje. Potvrdio nam je da u vrijeme juga Markov ponor u Rudinki, na kraju Lipovog polja, guta tek kojih 150 litara vode u sekundi, a za vrijeme bure dvostruko više. U pitanju je tlak zraka, reče nam Mladen. Zbog  velike količine vode u dijelu Lipovog polja gdje se nalazi Markov ponor, taj prirodni „gutač“ voda rijeke Like, teško je zamjetiti bilo kakvu promjenu. Voda postupno raste i prijeti izljevanju na mnoge prometnice kosinjskog kraja. Zapovjednik DVD-a Perušić Ivica Pocrnić svako malo razgovara sa svojim ekipama spremnim za brzu intervenciju. Ustreba li pomoć izvan lokalnih mogućnosti tu je i PUZS Gospić i pročelnik Joso Živković.

-Nažalost, imamo jako puno iskustva u borbi s poplavama. Na ovom području živi tek 500-tinjak stanovnika. Dođe li do najgorega svi smo na terenu i svi pomažemo. Tako se dade lako  izračunati da će  na svakih pet stanovnika Kosinja u pomoć doći po jedan operativac Stožera civilne zaštite Perušić!

M.S.