U Bihaću je prije dva dana održan sastanak premijera UNK Mustafe Ružnića i ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića. Razlog sastanka bila je navala migranata koji su preko Bihaća proteklih dana krenuli na granicu Hrvatske. Prema obećanjima ministra Radončića BiH neće biti ruta slobodnog kretanja migranata koji se žele domoći Evropske unije, te je naglasio da će migrantski centri “Bira” i “Sedra” u Bihaću i Cazinu biti ugašeni.

– Ako se netko boji da će ti migranti, kojima nitko ne zna ime, šetati gradom, pa oni već šetaju. Vi već sada imate tu situaciju. Kriza ilegalnih migranata, naglašavam ilegalnih migranata, do sada je bila nepravedno raspoređena u cijeloj BiH. Imali smo situaciju da Srbija, pa Republika Srpska, pa su kantoni s hrvatskom većinom to tretirali kao neku vrstu, ne daj Bože, panislamističkog problema, kada su govorili da to preuzmu kantoni gdje su većina Bošnjaci. Najveći teret je podnio Unsko-sanski kanton, rekao je Radončić i priznao je kako mu je neshvatljivo da dijelovi  koji su bliži hrvatskoj granici podnesu najveći teret migrantske krize. On je istakao i kako je šokantna cifra da su više od tisuću krivičnih djela u USK počinili migranti. Ministar je ustvrdio kako u tri godine u BiH nije promijenjen niti jedan zakon iz oblasti sigurnosti te zakon o azilu. Dok se novi ilegalni migranti svakodnevno kreću prema BiH, istodobno raste iseljavanje domicilnog stanovništva zbog slabog standarda, nedostatka posla i besciljne budućnosti u Bih. 

Nove migrantske rute

Unatrag tjedan dana najveći broj ilegalnih ulazaka  u naše susjedstvo bilježi se iz Srbije. Tamošnji migranti su konačno uvidjeli obmane nevladinih organizacija po kojima će Mađarska otvoriti svoje granice. Tako se BiH našla kao nova migrantska destinacija u koju se izSrbije ulazi potpuno ilegalno. Najviše posredovanjem krijumičara preko rijeke Drine. Oni koji nemaju novca, do odredišta stižu plivajući.

BiH se sve teže nosi s migrantskom krizom. Na ovaj način se „mađarski recept“ o potpunom zatvaranju svojih granica čini sve izvjesnijim. U tom je smislu RH započela s ugradnjom pokretnih ograda. Sve nemirniji Bliski istok razlog je što će 2020. migrantska kriza zasigurno eskalirati. Tome u prilog idu i turske ucjene EU kako im  treba još više novca za proširenje migrantskih kampova. Istodobno EU više ne treba jeftine radne snage jer se tamošnje Vlade suočavaju sa sve većim bijesom vlastitih desničara. Kako je krenula ova godina, čini se da će se Hrvatska zbog ilegalnih migranata uskoro naći u vrlo nezavidnoj situaciji.

L. O.