Državni hidrometeorološki zavod objavio je da se pali crveni alarm za cijeli Jadran zbog jake olujne bore i orkanskih udara. Na području Rijeke očekuje se da bi bura mogla dosegnuti i organsku snagu, odnosno najjači udari mogli bi doći i do 200 km/h. Jaka olujna bura puše i u ostalim jadranskim regijama, u gorju ponegdje s olujnim udarima. Podno Velebita s orkanskim udarima.

“Djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Najviše sunčana vremena bit će na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji. U gorju još ujutro postoji mogućnost za susnježicu. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni vjetar, u gorju ponegdje s olujnim udarima, a na moru jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima. Najviša temperatura od 8 do 13 na kopnu i od 14 do 19 °C duž obale”, stoji u prognozi DHMZ-a za današnji dan.

DHMZ je na Twitteru objavio i podatke o udarima bure na Uskrs do 10 sati. Daleko najjača bura puše na Pagu gdje je izmjereno 190 km/h na Paškom mostu. Slijede Krk i Prizna (trajekt za Pag) sa 157, odnosno 152 km/h. Na kamenjaku su izmjereni udari od 147 km/h, dok je u Povilama 144 km/h.

Zbog olujnog vjetra zatvoren dio A1 i Jadranske magistrale

Upozorenje je izdao i HAK.  Autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice od 6 sati otvorena je za sve skupine vozila, no zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoren je dio autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče, između čvorova Sveti Rok i Posedarje.

Obilazak je samo za osobna vozila državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27, a za ostala vozila preko Knina. Za sav promet zatvorena je i Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Samo za osobna vozila otvoreni su: Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga; državna cesta Gračac-Zaton Obrovački.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika i Mostu dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali između Bakra i Senja, državnoj cesti čvor Križišće-Križišće i lokalnoj cesti čvor Križišće-Kraljevica dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zabrana i na Krčkom mostu

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 metra, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).

Zbog blagdana Uskrsa zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju (zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC1) bit će: od 15 do 23 sata, na Uskrsni ponedjeljak (18. travnja) od 14 do 23 sata.

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski u Gorskom kotaru, Slavoniji i Baranji.

Zbog vjetra u prekidu su: trajektne linije Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Porozina-Brestova, Šibenik-Kaprije-Žirje i Makarska-Sumartin; katamaranske linije Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split. Na graničnom prijelazu Bregana-Obrežje sva vozila čekaju do pola sata, a na prijelazu Bajakovo-Batrovci pola sata čekaju na izlaz teretna vozila.

L.O.