Pod motom „Rano upozorenje i rano djelovanje“ jučer je u hidrometeološkoj postaji na Zavižanu obilježen Svjetski dan meteorologije. Već generacijama o ovoj najvišoj hrvatskoj meteo-postaji brine obitelj Vukušić podrijetlom iz Gornje Klade kod Senja. Žive i rade na vrhu Velebita, u NP Sjeverni Velebit. Budući je ovo najvjetrovitiji dio Hrvatske, Vukušići svega nekoliko dana na godinu osluškuju tišinu, prije nego li će bure i juga opet zagospodariti vrhovima Velebita. Vukušići noću osluškuju zavijanje vukova, huk vjetrova i sova pa su i po tome izdvojeni od ostatka Hrvatske.

Na Zavižanu se nalazi najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, koju je Državni hidrometeorološki zavod osnovao još 1953. godine. Velebit je prirodna granica između kontinentalne i mediteranske Hrvatske, mjesto gdje se sudaraju dvije različite klime, ona mediteranska i kontinenatalna. Ovo je tek djelić važnosti postaje DHMZ na mitskom Velebitu.

Klimatske promjene učinile su svoje, ali se i po tome Zavižan pomalo izdvaja jer zimi cijeli kraj zarobi snijeg pa se do Ivana i njegovog strica, voditelja postaje Drage Vukušića, ne može cestom po nekoliko mjeseci.

L. O.