Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije aktivno se uključio u obilježavanje nacionalnog Tjedna psihologije koji se ove godine održava od 20. do 26. veljače. Ovu je  manifestaciju  prije deset godina pokrenulo Hrvatsko psihološko društvo sa svrhom popularizacije psihologije kao znanosti te promicanja njenog značaja u društvu. Prikazom širokih i različitih mogućnosti pomoću kojih psiholozi mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja pojedinca i zajednice razbija se mit da psihologu odlazimo samo ako patimo od ozbiljnih poremećaja mentalnog zdravlja.

Stručnom skupu koji je Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije  organizirao pod nazivom „Uloga psihološke podrške školama s ciljem zaštite mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti u lokalnoj zajednici“ nazočila su 22 sudionika, pretežno stručni suradnici osnovnih i srednjih škola Ličko-senjske županije, psiholozi koji djeluju u domeni socijalne skrbi, visokog školstva i znanosti, zapošljavanja, kao i stručnjaci s područja školske medicine, epidemiologije i javnog zdravstva te predstavnici MUP-a i civilnog sektora.

Nakon pozdravne riječi ravnateljice ZZJZ Ružice Čanić, dr. med., spec. školske medicine koja je otvorila skup, prisutnima je doc. dr. sc. Anela Nikčević-Milković s Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru prezentirala retrospektivu znanstveno-istraživačkog djelovanja psihologa u Ličko-senjskoj županiji u posljednjih deset godina i to s posebnim naglaskom na rezultate i pokazatelje relevantne za prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja. Kristina Manestar je predstavila područje rada, tim i usluge koje su građanima Ličko-senjske županije dostupne pri Odsjeku za prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, a Ana Vrđuka je prikazala programe koje nudi Centar za socijalnu skrb Senj – Podružnica Obiteljski centar.

Mr. sc. Viktor Božičević, prvi psiholog u gospićkom Centru za prevenciju ovisnosti, danas u mirovini, ali i dalje vrlo aktivan i svojim kompetencijama i uslugama dostupan lokalnoj zajednici, ispred KLA Otočac predstavio je program Trening prestanka pušenja, a koji je stvoren upravo na temelju iskazanih potreba lokalne zajednice.

Iz dinamičnih i zanimljivih izlaganja bilo je vidljivo da su psiholozi u Ličko-senjskoj županiji važan element podizanja kvalitete života lokalne zajednice, koji  unatoč svom malom broju, uspijevaju brojem i spektrom ponuđenih usluga održavati korak s ostatkom zemlje. Ono što su prisutni istaknuli kao posebnu korist od ovog skupa je činjenica da je omogućeno na jednom mjestu dobiti svježe informacije o psihološkim uslugama koje su im dostupne, a također i to što im je pružena prilika za umrežavanje, podjelu iskustava i stvaranje temelja za nastavak i unapređivanje suradnje.

ZZJZ/L. O.