Završen “Zimski mir u Kuterevu”

Kuterevo se oprostilo od međunarodne grupe mladih koji su u Velebitskom utočištu za napuštene medvjede boravili 10 dana. Razmjena mladih okupila je 25 znatiželjnih aktivista iz Latvije, Bugarske, Njemačke, Mađarske i Hrvatske, koji su tijekom  deset dana učili, razmjenjivali, stvarali i zabavljali se. Kako  nije bilo snjijega, ni hladnih ličkih zima, sudionici su dodatno bili potaknuti da razmišljaju o odnosu civilizacije i divljine, o odnosu koji se pokazuje kroz klimatske promjene, gubitku bioraznolikosti, nasilju  prema prirodi i prema drugima. Pokušali su da za vrlo kratko vrijeme ponude neka od riješenja za te  probleme.

Oni su, podjeljeni u radne skupine osmislili 5 projekata koje su prezentirali gostima iz Kutereva i Otočca u Vatrogasnom domu u Kuterevu.

Nastavak ispod oglasa

“BEar THE CHANGE” (Nosi se s promjenom) je niz pourka i profila svih sudionika razmjene sa porukama koje inspiriraju na aktiviranje i sudjelovanje u krearanju budućnosti. Tako, na primjer Boryana Nikolova iz Bugarske poručuje: “Promjena počinje sa tobom” ili Tanita Vlabaka iz Latvije: “Živi jednostavno, kako bi drugi jednostavno mogli živjeti”. “KuteChangeRevo” je foto esej kojim su prikazane promjene u prirodnim ciklusima kroz oči starijih i mlađih Kuterevaca. Umjetnička skupina osmislila je tridesetak postera i platnenih torbi sa kritičkim ekološkim porukama, a napravljen je i kratki video o karbonskom otisku putovanja, odnosno mogućnostima manjeg opterećenja planeta uporabom vlaka, autobusa, bicikla, brodova.  “Land art” skupina, postavila je inspirativnu instalaciju od prirodnih materijala u Utočištu, čija pojava podsjeća na povezanost svih bića i neophodnu harmoniju među ljudima i sa prirodom.

I na kraju, kao u filmu, pred odlazak 25 međunarodnih volontera, počela je padati kiša, što je mlade volontere još više rastužilo jer su teškoga srca napustili Kuterevo u kojem su se osjećali kao kod kuće i gdje su se uvjerili da mala grupa posvjećenih ljudi može čudo da napravi.

Dražen Prša

Foto: Dennis Todor