Završena akcija „MIR I DOBRO“

GOSPIĆ – Provodeći operativno-preventivnu akciju «MIR I DOBRO» , od 16. prosinca 2013. godine do 08. siječnja 2014. godine, Policijska uprava ličko-senjska poduzela je niz preventivnih mjera i radnji u cilju sprječavanja kaznenih djela i prekršaja, a posebno zlouporabe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i vatrenog oružja, te improviziranih sredstava kućne izrade, u vezi sa čim je ostvarena suradnja sa predstavnicima civilne vlasti na razini županije, gradova i općina, predstavnicima župa i biskupskog ordinarijata, kao i sa ravnateljima osnovnih, srednjih, viših škola i fakulteta, kako bi se građane upozoravalo na opasnost od zlouporabe oružja, streljiva, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade.

U tu svrhu policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske su gostovali u radio emisijama, te su održali predavanja u osnovnim školama u Gospiću, Otočcu i Korenici,a sve s ciljem kako bi djecu upoznali s mogućim posljedicama nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, te vrstama i načinom uporabe pirotehničkih sredstava.

Nastavak ispod oglasa

Tijekom prosinca, a posebice u blagdanskom razdoblju policija je pojačano kontrolirala neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom prometu, kao i prometu na granici posebna je pozornost posvećena većoj protočnosti prometa, kao i suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.

Tijekom provođenja akcije evidentirano je 36 kaznenih djela i  25 prekršaja protiv javnog reda i mira za koje je prijavljeno 37 osoba, od kojih su 4 osobe maloljetne i 33 punoljetne.

U istom periodu privremeno su oduzeta 4 komada oružja i 243 komada raznog streljiva. Nije bilo smrtno staradalih i ozlijeđenih osoba, kao niti propucavanja objekata.

S obzirom da tijekom provođenja akcije nisu evidentirana kaznena djela i prekršaji s težim posljedicama, u policiji smatraju kako je stanje sigurnosti bilo povoljno, zašto su zaslužni i predstavnici civilnih vlasti na razini Županije, Gradova i Općina, ravnatelji obrazovnih ustanova i predstavnici medija koji su se aktivno uključili u provođenje akcije.

l.o./puls