Završena vježba „Velebit 2013“ na Baškim Oštarijama

BAŠKE OŠTARIJE – Državna uprava za zaštitu i spašavanje provela je danas na Baškim Oštarijama terensku vježbu zaštite i spašavanja „VELEBIT 2013“.

Tema vježbe bio je pad zrakoplova odnosno potraga za zrakoplovom i unesrećenim osobama. Scenarij vježbe predvidio je moguće prisilno slijetanje zrakoplova. Zrakoplov s četiri putnika i dva člana posade je poletio iz Zračne luke Zagreb u jutarnjim satima za Zračnu luku Zadar. U zadnjoj radio poruci pilot javlja da se nalazi u području turbulencija. Nakon toga kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Srednjeg/Južnog Velebita se gubi i radarski kontakt sa zrakoplovom.

Nastavak ispod oglasa

Temeljem važećih procedura i propisanih postupanja Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o. sve dostupne i relevantne podatke prosljeđuje u Državni centar zaštite i spašavanja DUZS-a, koji pokreće postupak formiranja Spasilačkog koordinacijskog centra i pokretanja spasilačke akcije.

U Pastoralnom centru kod crkve Sv. Elizabete u Baškim Oštarijama je formiran regionalni centar za koordinaciju, koji uvezuje sve operativne snage i koordinira njihovo djelovanje na terenu. Centar su vodili pročelnik i djelatnici puzs-a gospić te su u njegovom radu sudjelovali voditelji svih žurnih službi.

U samoj organizaciji, pripremi i izvođenju vježbe sudjelovali su DUZS, MORH, MUP, HGSS, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Agencija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova, Vatrogasna zajednica Ličko – senjske županije, Društvo Crvenog križa Ličko – senjske županije, Zavod za hitnu medicinu Ličko – senjske županije, Javna ustanova Park prirode Velebit te Stožer zaštite i spašavanja Općine Karlobag.

Opći cilj vježbe bio je provjera, ocjenjivanje i podizanje sposobnosti operativnih snaga zaštite i spašavanja za djelovanje u potrazi i spašavanju u slučaju pada zrakoplova, koji su definirani Uredbom Vlade RH o uvjetima i načinu obavljanja potrage i spašavanja zrakoplova.

Vježbi su nazočili ravnatelj DUZS-a dr. sc. Jadran Perinić, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, brigadni general Ivan Jurić te brojni uzvanici i gosti. 

L.O.