IX IGRE PRIJATELJSTVA realizirane su od 16.09.-18.09.2011.godine uz sudjelovanje preko 300 mladih iz ŽUPANIJE SOPRON-GUOR(Mađarska),DOLENJSKA –NOVO MESTO (Slovenija),UNSKO SANSKI KANTON (Bosna i Hercegovina) i LIČKO SENJSKE ŽUPANIJE (Hrvatska). Natjecanja se tradicionalno organiziraju u malom nogometu, košarci, rukometu, stolnom tenisu i šahu.

    Stotinjak mladih iz Ličko-senjske županije je sudjelovalo u realizaciji ovog programa i ostvarilo odlične rezultate s obzirom na uvjete u kakvim djeluju i rade.

   Najveće iznenađenje su priredili nogometaši pod vodstvo mladog trenera MILE RUKAVINE koji su na opće iznenađenje postali pobjednici nakon izgubljene utakmice protiv Unsko-sanskog kantona(2:3) , jer su uslijedile furiozne pobjede protiv Novog Mesta (8:4) i Soprona (12:2). Pomogli su im mladi Slovenci koji su pobijedili svoje vršnjake iz BiH čak sa 7:1 i tako zatvorili krug poslije kojeg su se Ličani radovali.

  Košarkašice su osvojile treće mjesto , a isti plasman su ostvarili mladi košarkaši iz susjedne Zadarske županije jer su u posljednji trenutak iz nerazumljivih razloga sudjelovanje otkazali košarkaši iz Otočca.

  Mnogo više očekivalo se od rukometaša i rukometašica iz Senja, koji ipak nisu mogli previše učiniti protiv kvalitetnijih vršnjaka iz Slovenije i BiH,ali su bili bolji od Mađara i pomogli u osvajanju 3. mjesta.

  Neočekivano su svoj doprinos osvajanju trećeg mjesta ukupnog plasmana dali stolnotenisači osvajanjem trećeg mjesta nakon pobjede protiv Slovenaca, dok mladi šahisti iz Senja realno nisu mogli više učiniti u konkurenciji gdje igraju svjetski i europski prvaci.

  U svemu ovome mora se pohvaliti domaćin UNSKO SANSKI KANTON koji je svojim pristupom i kvalitetom organizacije nadmašio očekivanja. Izuzetan program otvaranja i ništa manje kvalitetan program zatvaranja Igara prijateljstva kojem su doprinos dali mladi sportaši iz svih država i regija navijanjem za svoje regije i države. U ovom trodnevnom okupljanju bilo je svega onoga što će mladi dugo pamtiti, tako da je ovaj program već sada nadmašio očekivanja osnivača. U Bihaću će se posebno pamtiti trenutak kada su se svi sudionici zajedno sa sadašnjim ambasadorima Miroslavom Cerar ,Josipom Čorkom, i Ester Sontoš dugim pljeskom oprostili od nedavno preminulog ambasadora Josipa Katalinskog.

     Zastavu Igara prijateljstva preuzeli su predstavnici Županije Sopron-Guor koji su organizatori X Igara prijateljsta, a također je izvršena primopredaja predsjedavanja gdje je dosadašnji predsjednik Hasan Hromadžić iz Bihaća predao dužnost budućem predsjedniku Miranu Jermanu iz Novog Mesta.

S.Ćaćić