Završetak radova na novom Centru kod Cerovačkih špilja je 30. lipnja

Iako je do konca 2021. godine bilo najavljen završetak realizacije projekta »Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem« koji se provodi u okviru Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014-2020« u okviru »Prioritetne osi 6 – Zaštita okoliša i održivost resursa“-to se nije dogodilo.

Potvrdio nam je to ravnatelj JU PP Velebit Mario Šaban.

Nastavak ispod oglasa

-Zbog korona-epidemije, nabavke građevinskog materijala i niza objektivnih razloga, izvođač radova tvrtka „In-grad“ iz Zagreba zatražila je od resornog Ministarstva prolongiranje završetka radova do 30. lipnja ove godine. To je dogovoreno pa se nadam da ćemo početkom ljeta svjedočiti otvaranju Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, rekao nam je ravnatelj Šaban.

Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Velebit, a partneri na projektu su Zadarska županija, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije »Natura Jadera« i Zagrebački speleološki savez. Projekt se provodi na području Parka prirode Velebit, u općini Gračac, točnije na prilazu Cerovačkim špiljama i u Donjoj špilji.
Kako ističu u Parku prirode Velebit, opći je cilj projekta doprinijeti održivom korištenju prirodne resursne osnove, očuvanju okoliša i zaštiti prirodne baštine jačanjem modela održivog upravljanja zaštićenim područjima Republike Hrvatske i Europske unije. Na taj način se ujedno doprinosi održivom društveno-gospodarskom razvoju u jadranskoj regiji, razvojem i diversifikacijom turističke ponude. Specifični je cilj projekta razviti novu, konkurentnu i integriranu turističku ponudu razvojem nove podržane infrastrukture za posjetitelje na području PP-a Velebit, povećati edukacijski, interpretacijski i stručno-znanstveni potencijal PP-a Velebit te uspostaviti učinkovit i održiv sustav upravljanja i poslovanja ove ustanove.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 68.453.850 kuna, od čega su sredstva EU-a u iznosu od 53.233.632,80 kuna osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i iz Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.« Projekt je s provedbom započeo 4. travnja 2018. godine, a trajat će do konca lipnja 2022. godine.

Cerovačke špilje čine geomorfološki kompleks čiji je sustav dug oko četiri kilometra. Gornja pećina duga je 1.295 metara, a Donja 2.779 metara. Špilje su slučajno otkrivene na padinama Velebita podno vrha Crnopac 1924. godine prilikom izgradnje željezničke pruge kroz Liku. Špilje su zaštićene 1961. godine kao »posebni geomorfološki rezervat« i čine najveći i najljepši špiljski kompleks u Hrvatskoj.

L. O.