Zbog epidemije do daljnjega nema lova

0

Prema odluci državnog Stožera civilne zaštite na cijelom području RH do daljnjega su zabranjeni sportski ribolov i lov. Ribolov se smije obavljati isključivo na moru i to u gospodarskom smislu.

Osim pustih obala ličkih rijeka, ovo znači i drukčiju situaciju u lovištima. Detanje ovih promjena nam je pojasnio Mile Ugarković, tajnik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije.

-Budući da se u svim odlukama nacionalnog Stožera civilne zaštite zabranjuje grupiranje, odnosno okupljanje ljudi, tako je sada i lov zabranjen. Ovome idu u prilog i prijašnje zabrane ulaska stranih državljana u Hrvatsku, a upravo su strani lovci dobrim dijelom bili česti gosti u hrvatskim lovištima. U ovakvim okolnostima Hrvatski lovački savez još nije lovačkim udrugama doznačio markice za odstrjel divljači, tako da ćemo s uobičajenim lovom malo pričekati dok se ne poboljša situacija sa koronavirusom. Sve ovo ide na ruku lovokradicama pa su zato učestali obilasci lovišta od strane ovlaštenih lovočuvara koji paze na divljač, pojasnio nam je Mile Ugarković.

Zbog novonastale situacije sasvim je u drugi plan došao preventivni odstrjel divljih svinja, što ga je zbog pojave bolesti afričke kuge koncem prošle godine propisalo resorno Ministarstvo.

M.S.