Ove godine je (pre)dugo, toplo ljeto negativno utjecalo na sve ratarske kulture. Povremene kiše tek su malo ublažile jaku sušu i visoke temperature zraka. U pravom stampedu povećanja cijena voća i povrća našao se i krumpir pa uz opravdanje od suše neki trgovci (nikako ne uzgajivači) krumpir prodaju i po 7 kuna za kilogram, dok mu je cijena u super-marketima oko 3,5 kune.

Pojašnjenje ukupne situacije vezane uz ovogodišnji urod krumpira potražili smo od dipl. ing. ag. Nikole Vidakovića, direktora tvrtke „Agro-Velebit“, najvećeg ličkog proizvođača krumpira.

-Suša i vrućine unazadile su ovogodišnju proizvodnju za 20-30 posto pa će u tom opsegu ove sezone porasti cijena ličkoga krumpira. Ovisno o sorti, neke njive još imaju dobru cimu i taj krumpir još napreduje. Zato ćemo mi   u narednih 7-10 dana početi s vađenjem uroda, rekao nam je Nikola Vidaković čija je tvrtka prva u Lici uvela naodnjavanje većeg dijela svojih usjeva.

S obzirom na vrhunsku kvalitetu njihovog uroda „Agro-Velebit“ niti jedne godine nije imao problema s plasmanom krumpira.

M. S.