Zbog migranata ostavke u Vladi BiH, Bihać opet krcat ilegalcima

Sve složeniji politički prijepori u vrhu BiH  dodatno su pojačani današnjom najave ostavke ministra sigurnosti Fahrudina Radončića. On je u više navrata isticao potrebu da se najmanje 9 500 ilegalnih migranata iz Pakistana vrate u tu zemlju. Suradnju u otkrivanju njihovih identiteta odbio je pakistanski ambasador u Sarajevu, a ovome prijedlogu ministra sigurnosti leđa su okrenuli i državni predstavnici u Vijeću ministara BiH.

U međuvremenu se znatno povećao broj dolazaka ilegalnih migranata u tu zemlju, a situacija je najsloženija u Unsko-sanskom kantonu, u gradovima Bihać, Cazin i Velika Kladuša. Glasnogovornik Policije Unsko-sanskog kantona (USK) Ale Šiljdedić potvrdio je da u taj dio BiH svakodnevno pristiže više od 100 migranata, što s obzirom na popunjenost smještajnih kapaciteta u svim prihvatnim centrima  otežava humanitarnu i sigurnosnu situaciju.

Nastavak ispod oglasa

– Kako je u posljednjih sedam dana ponovo uspostavljen autobusni prijevoz, na područje USK dnevno  stiže između 100 i 150 novih migranata. Policijski službenici u skladu s odlukom Operativne grupe kontroliraju sva vozila i pokušavaju odvratiti migrante od ulaska u naš kanton, odnosno usmjeriti ih na mjesto polaska. Kod nekolicine osoba pronađene su boravišne iskaznice iz prihvatnih centara u Sarajevu, izjavio je Šiljdedić.

Iz Kantonalnog MUP-a još jednom je poslano upozorenje da nekontrolirani priliv migranata u USK  pogoršava humanitarnu i sigurnosnu situaciju u tom dijelu BiH.

– Smještajni kapaciteti u svim ovdašnjim prihvatnim centrima su popunjeni. S obzirom na broj ljudi koji već boravi u kantonu, svaki novi dolazak pogoršava  humanitarnu i sigurnosnu situaciju. Mi ćemo nastaviti profesionalno obavljati naš posao, međutim neophodno je uspostaviti bilo kakvu kontrolu kretanja migranata kroz državu, dodao je glasnogovornik Policije USK.

Migranti su već doskočili nastojanjima policije da im se onemogući prilaz Bihaću. Iz Sarajeva kreću autobusima i znajući da ih policija čeka nadomak Bihaća, iz autobusa silaze u pustopoljinama kod Ključa. Ondje su u šumarcima već formirali privremeno naselje, čekajući da se uhodanim rutama prebace do Bihaća.

U Velikoj Kladuši i Cazinu evidentirano je nekoliko incidentnih situacija, zbog kojih je morala intervenirati i specijalci Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

– U međusobnom sukobu migranata u Cazinu smrtno su stradale dvije osobe. Ranije je u Velikoj Kladuši zapaljeno nekoliko osamljenih objekata u kojima su boravili migranti. Policija je i na zahtjev zaposlenih u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) intervenirala u migrantskom centru Miral, a razlog je bio agresivno ponašanje i tučnjave korisnika usluga ovog centra, stoji u policijskom izvještaju o situaciji s migrantima u Unsko-sanskom kantonu.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je još prije nekoliko dana ponovno tražio pomoć nadležnih državnih institucija.

– Nadamo se nastavku uspješne suradnje s Evropskom komisijom i međunarodnim organizacijama, s obzirom na to da smo uz njihovu pomoć uspjeli donekle kontrolirati situaciju. Očekujemo i neke konkretne poteze nadležnih državnih institucija jer ne možemo dopustiti ponavljanje prošlogodišnjeg scenarija, kad je grad doslovno bio pregažen. Nadam se da nećemo biti prinuđeni na očajničke poteze, kao što je bio otvaranje kampa Vučjak, riječi su gradonačelnika Fazlića.

Ilegalni migranti i dalje nasrću na hrvatske granice, najviše na području Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije. Naša županija im je najbliža za dolazak iz okolice Bihaća i migrantskih kampova. Bolje održavanje vegetacije kod graničnog pojasa uz Željavu i ispod Plješevice uveliko je omelo tu uhodanu ilegalnu rutu.

Jedna od zadnjih vijesti vezanih uz migrantsku krizu stigla je iz Egipta. Tamošnji su se graničari oružano sukobili s većom skupinom migranata iz Sirije. U razmjeni vatre poginulo je 19 migranata i petorica vojnika. Zanimljivo je kako se od inače grlatih nevladinih udruga Europe o ovome incidentu nitko nije očitovao.

M.S.