Foto: Uskinfo.ba

Nakon popuštanja zaštitnih mjera od koronavirusa Srbija je prije tri dana otvorila migrantske kampove diljem zemlje. To je odmah rezultiralo brojnim tučama s lokalnim stanovništvom, provalama i krađama, nasrtajima na djevojke i žene. Ovo je najviše eskaliralo u Šidu pa je lokalna policija tražila pomoć. Budući se gotovo isto događa u većini tamošnjih gradova predsjednik i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić naredio je jutros hitnu upotrebu vojske na teritoriji općine Šid zbog zaštite sigurnosti i imovine lokalnog stanovništva od migranata. 

– Postupio sam u skladu s procjenama naših organa sigurnosti i zahtjevima naših građana s teritorije općine Šid. Prijavljeni su mnogi upadi u kuće,gospodarske zgrade, na imanja, njive te brojne krađe. Migrantima kretanje ne može biti zabranjeno, ali država svoj narod mora štititi. Zato je vojska poslana u Šid. Vojna policija koja u širem smislu spada u korpus specijalnih jedinica, zauzet će sve važnije punktove u gradu i preuzeti potpunu kontrolu, rekao je Vučić.

Odmah nakon otvaranja migrantskih centara u Srbiji oglasila se i policija u BiH jer su zabilježeni brojni ilegalni upadi migranata u tu državu. Već je poznato da našim susjedima nedostaje najmanje 500 graničnih policajaca, mnoštvo opreme, vozila… Ne jenjavaju niti prijave policije iz Unsko-sanskog kantona gdje migranti svakodnevno krše zakon. Kod Velike Kladuše su migrant nedavnoi provalili u jedan osamljeni spomen-dom iz II. svjetskog rata. Želeći se ugrijati, upalili su vatru na podu kuće i izazvali požar. Nitko na sreću nije ozlijeđen, ali je izgorio sav  izložbeni postav toga objekta.

Od kada su mnogi migranti iz Bihaća i okolice nedavno smješteni u selo Lipa, u novi migrantski centar udaljen svega pet kilometara od hrvatske granice, sa toga područja neprestano stižu informacije o ilegalnim upadima grupa migranata na ličko područje. Kao i uvijek MUP o tome šuti i ovo je svakako zanimljiva tabu-tema o kojoj se ne smije niti govoriti. Tek povremeno iz Korenice stižu informacije privatnim kanalima o svakodnevnim upadima ilegalaza na tlo RH. Naša policija već dulje vrijeme drži pod kontrolom sve prilazne puteve kod Ličkog Petrovog Sela i na obroncima planine Plješevice. Čini se kako policija sve učestalije nastoji vikom odvratiti migrante od pokušaja ilegalnih upada. Ovo je zapravo preventivna mjera jer malo tko želi imati fizičke kontakte s migrantima. Zbog koronavirusa, šuge, buha, svraba i ušiju.

M.S.