Zbog nebrige Lički Osik i dalje na čekanju

7

 LIČKI  OSIK – Među točkama Dnevnog reda zadnje održane sjednice Gradskog vijeća Grada Gospića pomalo je nezapaženo prošla točka vezana uz naselje Lički Osik. Više kao „fusnota“, spomenulo se u nekim medijima stanje stambenih objekata koje je u tome naselju uglavnom katastrofalno. Istini za volju-kada ulazite u Lički Osik u prvom redu se nalaze dvije potpuno obnovljene stambene zgrade, s modernom izo-stolarijom, novim instalacijama, krovom, fasadom… Na sreću nisu to jedine obnovljene zgrade u ovom naselju. Samo malo dalje slika je čisti antipod:  fasade pune rupa od topničkom streljiva, krovovi koji samo što se nisu rasuli, dimnjaci koji su se opasno nakrivili, dotrajala stolarija, loše instalacije… Obnovljene zgrade odlikuju se i mahom zalupanim roletama jer su vlasnici preuzeli ključeve i otišli odakle su došli, uglavnom nekamo prema istoku, u druge države. I dok mnogi obnovljeni  i službeno zauzeti stanovi zjape prazni u pretežito obnovljenim zgradama, u starim i oronulim zgradama žive mlađi naraštaji Ličkog Osika. Vratimo se zadnjoj sjednici GV-a.

   Među materijalima koji su elaborirani našao se, dakle, i Lički Osik. Mnogi su građani molili i zahtijevali obnovu krovišta, uglavnom ne znajući tko je kriv za postojeće stanje. Naime, riječ je o području od posebne državne skrbi, gdje ingerenciju nad stambenim fondom Ličkog Osika ima država. Na Vijeću je istaknuto kako je Grad Gospić na desetke puta pismeno i usmeno molio da se stanje pokrene s ove točke, ali su odgovori bili slično intonirani: nema novaca! Od Grada smo dobili informaciju da je zadnji dopis datiran je 3. lipnja 2014. godine, a u njemu se od Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje traži sanacija (obnova) stambenih zgrada, posebice krovišta.

Oglas

-Veliki problem vezan uz ovo naselje leži u činjenici da mnogi građani do danas nisu riješili  stambeno pitanje, odnosno nisu ostvarili kupnju predmetnih nekretnina, a koji ispunjavaju sve uvjete za kupnju istih… Pojedini stambeni objekt zbog dotrajalih dimnjaka i krovišta predstavljaju opasnost po sigurnost građana. Treba napomenuti, a što je istaknuto i na sjednici Gradskog vijeća kako je Grad Gospić tijekom 2012. i 2013. godine u suradnji s Ministarstvom  regionalnog razvoja i EU-fondova izradio projektnu dokumentaciju za obnovu 14 oštećenih zgradama području naselja Lički Osik, te istu dostavilo predmetnom Ministarstvu za natječaj za obnovu zgrada“. Nakana Grada Gospića bila je financijski pomoći, ali i ubrzati cijelu priču. No, umjesto blagonaklonih tonova zbog ovakve geste, iz Ministarstva su stigle informacije po kojima obnove neće biti onako kako je planirano, iako je natječaj za obnovu dijela zgrada bio objavljen i proveden, ali sada za obnovu ipak nema novca. Grad Gospić  nije stao na ovome. Donijeta je Odluka o  izmjeni namjene sredstava od prodaje stanova i kuća na području naselja Lički Osik. Od planiranih prihoda izdvojit će se milijun kuna, uplatiti Ministarstvu da bi ono s gradskim novcem uredilo dio zgrada u Ličkom Osiku, ali nadležni Vladin Ured mora početi provoditi prodaju predmetnih stanova, a o radu samog Ureda govori činjenica da je u protekloj godini realiziran samo jedan predmet o prodaji.  Poruka Grada Gospića je nedvosmislena i izravna: Gospodo, izdvojili smo tolika sredstva umjesto vas, pa onda konačno počnite s radom!

     Zbog različitih političkih boja lokalne  i državne vlasti u zadnje je vrijeme u više navrata dolazilo do situacije „gluhih telefona“, odnosno izostanka uobičajene službene korespondencije. Na gradske se dopise počesto nije niti odgovaralo, a kamo li da je nešto realizirano od strane tih viših instanci. U međuvremenu mnogi stanari u zgradama na Ličkom Osiku sa zebnjom gledaju u nebo jer im se svako malo događa da im se na stropovima pokažu novi znaci prokišnjavanja.

Zašto ovaj tekst, koja mu je svrha? Prije svega informiranje građana o ovim pomalo neznanim detaljima. S druge strane stoji ona stara gnoma: gdje nema prave informacije, ondje caruju dezinformacije. Tako je i po pitanju zgrada  u Ličkom Osiku. Tužno je, licemjerno i nemoralno žitelje Ličkog Osika ciljano „filati“  dezinformacijama tipa: „briga Grad Gospić za vas, oni bi najrađe da se sve sruši, trebate im samo oko izbora, ne ulaže se ni kuna u obnovu“ itd.  Promicatelji ovih dezinformacija ovu ne etičnu seriju plasiraju svako malo, iako su duboko svjesni pravog stanja stvari, stvarne ingerencije i mogućnosti po pitanju obnove stambenog fonda. Ništa novo. Opet će se sjatiti uoči izbora, klanjati civilnim  žrtvama Široke kule, dijeliti osičkoj sirotinji pakete spakirane u tuđoj, a zapravo našoj zajedničkoj ostavi.

L. O.