Zbog zadimljavanja u nedjelju se na autocesti A1 između čvorova Gospić i Gornja Ploča vozi uz ograničenje brzine od 100 kilometara na sat u oba smjera, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK) iz kojega vozače upozoravaju za dodatan oprez.

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom.

Zbog provođenja kontrole prometa na čvoru Kikovica za sav promet zatvoren je izlaz iz smjera Zagreba prema Rijeci na čvoru Oštrovica i prema Fužinama na čvoru Vrata, te državna cesta između čvorova Lučice i Kikovica (DC3) u smjeru Rijeke.

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na županijskoj cesti ŽC6123 Ovrlje-Otok kod Sinja.

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Povremeni zastoji mogući su na dionicama gdje traju radovi te na lokacijama gdje policijski službenici kontroliraju ulaske u gradove.

Vozače stoga iz HAK-a pozivaju na strpljenje i upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Vozačima i putnicima koji planiraju putovati u susjedne zemlje savjetuju da odgode svoja putovanja, a ako ipak putuju da se prije polaska dobro informiraju na službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu i stranici Stanja u prometu Hrvatskog autokluba.

Za sve upite vezane uz Sloveniju i BiH više informacija može se pronaći na stranicama Informativnih centara tih država.

Tranzitni promet teretnih vozila preko hrvatskog teritorija dopušten je na sljedećim graničnim prijelazima:

Na sljedećim graničnim prijelazima dopušten je tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija RH:

– na granici između RH i Republike Slovenije određuju se granični prijelazi Bregana i Macelj;
– na granici između RH i Mađarske određuju se granični prijelazi Goričan i Duboševica;
– na granici između RH i Bosne i Hercegovine određuju se granični prijelazi Nova Sela, Stara Gradiška i Slavonski Šamac;
– na granici između RH i Republike Srbije određuje se granični prijelaz Bajakovo.

Putne informacije za osobe u tranzitu kroz RH:

– prilikom prolaska dužni ste koristiti autoceste;
– u slučaju da granicu prelazite na prijelazu koji nije na autocesti, dužni ste se uputiti prema autocesti najkraćim mogućim putem i nastaviti svoj put dalje autocestom;
– tijekom tranzita nije dopušteno zaustavljanje osim na sljedećim odmorištima: BP Novska jug, BP Novska sjever, BP Kozjak jug, BP Prokljan sjever, BP Draganić sjever, BP Draganić jug, BP Bačva i BP Ravna Gora;
– tijekom zaustavljanja dužni ste se pridržavati strogih mjera socijalnog distanciranja;
– dužni ste postupati po uputama predstavnika Civilne zaštite ili policijskih službenika.

Na snazi je odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. U pomorskom prometu nema poteškoća.

Prema Odluci Nacionalnog stožera o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, trajektnim linijama do daljnjega smiju putovati samo putnici sa odgovarajućim propusnicama. Donesena je i Odluka o smanjenju broja putovanja na državnim trajektnim linijama te privremenom ukidanju pojedinih trajektnih linija.

L.O./H