Zbog studeni stajali i autobusi

Vrlo jak sjeveroistočni vjetar cijelu je noć mjestimično prebacivao gomile snijega, stvarajuću sa temperaturama zraka od -8 do -10 st. C. višestruki osjećaj hladnoće. Unatoč trudu ekipa HAC-a na ličkom dijelu A-1 noćas se nije moglo voziti brže, a na semaforima je ionako bilo istaknuto 40 km/h, rijetko više. Neki su autobusi stajali zbog problema s gorivom kojemu očito nije dobro „sjela“ ova studen. Stvar su spašavali drugi autobusi koji su prebacivali putnike za Zagreb, ali uz kašnjenja od 2-3 sata. Cijela Lika se noćas „okitila“ s vrijednostima temparatura zraka od oko -10 do – 12 st. C.

Svake godine dugotrajna hladnoća po Lici načini i štete na vodomjerima koji nisu bili  dobro zaštićeni, ili su vlasnici jednostavno zaboravili na njih. Ukoliko niste provjerili kakvoću antifriza u automobilu, danas je krajnji čas da to učinite.

Meteorolozi za danas najavljuju  vrijeme slično današnjem. Pretežno oblačno, povremeno sa snijegom, osobito u gorskim predjelima i u Slavoniji. U Dalmaciji će mjestimice biti i susnježice. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u gorju s olujnim udarima. Na Jadranu umjerena i jaka bura, ponegdje i olujna, podno Velebita i s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka u gorju od -12 do -9, u nizinama od -8 do -3, a na Jadranu između -2 i 3 °C.

DHMZ/L. O.