Zbog suše manje krumpira

0

LOVINAC – Sve manje nade da će do konca kolovoza kiša napojiti žednu zemlju i sve je manje nade da će lički ratari imati koliko-toliko dobre rezultate u proizvodnji krumpira. Prema riječima direktora PZ „Lovinac“ ing. Nikole Vidakovića suša je učinila svoje i u Lici ponegdje već prepolovila ovogodišnji urod.
-Kada bi kiša pala danas ona bi donekle pomogla, ali je dugotrajna suša već učinila svoje, kaže Vidaković. Kiša što je pala prije tjedan dana tek je pokrila prašinu i nije znatno pomogla usjevima. Krumpir je sitan i malo ga ima pa će rezultati uroda krumpira ove godine uistinu biti prilično slabi, uvjeren je Vidaković.
Neki su se prije tri godine pomalo posprdno odnosili prema najavama da će se u Lici graditi više sustava navodnjavanja i na taj način izbjeći ovisnost o godišnjem režimu padalina. Nakon ovogodišnje suše razvidno je da nam niti sva sila podzemnih i nadzemnih voda ne može pomoći ukoliko kiša ne pada učestalo, ili ako se ne izgrade sustavi navodnjavanja kako poljoprivrednici ne bi sa zebnjom gledali u nebo.

M. S.