„Zdrav za pet“

 „Zdrav za pet“ naziv je programa što su ga predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave Ličko – senjske i Policijske postaje Senj predstavili u Uredu gradonačelnika Grada Senja g. Darka Nekića.

Riječ je o projektu koji je zbog negativnog trenda ponašanja djece i mladih u Hrvatskoj kao i na europskoj razini pripremilo Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a sve radi prevencije ovisnosti djece i mladih o alkoholu, drogi i igrama na sreću.

Program je ponajprije namijenjen učenicima osmih razreda osnove škole te prvim i drugim razredima srednje škole. Provodi se kontinuirano u školama tijekom školske godine kroz interaktivne edukacije i eko radionice, a tiskane su i tri vrste edukativnih brošura pisanih jednostavnim i razumljivim jezikom: „Alkohol i mladi“, „Mladi i droga“ i „Kockanje i mladi.“

Cilj programa „Zdrav za pet“ je promijeniti stav i štetne životne navike djece i mladih u pogledu ovisnosti, jačanje svijesti o nužnosti očuvanja te zaštiti okoliša i prirode, podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja kao i usvajanje zdravih stilova života.

Prema podacima koje su iznijeli prezenteri programa, Hrvatska je na trećem mjestu u Europi po pušenju među mladima, a zabrinjavajući je i rast korištenja raznih inhalata među mladima.

„Grad Senj je kao jedinica lokalne samouprave, odnosno kao krajnji korisnik programa spreman uključiti se u projekt sukladno svojim mogućnostima i vjerujem da će njegovo provođenje te dobra suradnja između policije i Grada ići na dobrobit ciljanih skupina“, rekao je gradonačelnik Nekić.

A.P.