GOSPIĆ- Nekoliko zanimljivih stručnih predavanja sažetih u cjelinu pod nazivom „Živi zdravo – jedi zdravo“ sinoć su u holu OŠ „dr. Jure Turić“ priredili Društvo „Naša djeca“ Grada Gospića i Rukometni klub „Gospić“. Teme predavanja su bile vezane za prehranu djece, dobrim i lošim navikama i posljedicama nezdravog načina života. U holu škole okupili su se većinom učitelji i roditelji da bi čuli više o debljini i poremećaju jedenja kod djece, o čemu je govorila dr. Sandra Soldo-Brkić, liječnica školske medicine. Kako je istaknula prehrana djece mora biti uravnotežena u smislu unosa kalorija u organizam i njihova utroška, pri čemu je vrlo važna kvaliteta hrane i fizička aktivnost. Profesori Damir Vujnović i Darko Vukić iz osnovne, te prof. Josip Štampar iz Gimnazije, proveli su proteklih mjeseci zanimljivo istraživanje vezano uz tjelesnu težinu i fizičke aktivnosti učenika sa 653 djece, pri čemu je zaključeno kako je broj pretile djece na području Gospića zanemariv, ali najviše pretile djece ima u prvim razredima osnovne škole, gdje je utvrđeno čak 39% pretilih dječaka. Prema reakciji publike čini se da su profesori Vujnović, Vukić i Štampar obavili pozamašan posao vezan uz ovu problematiku, o čemu će se svakako još čuti. O utjecaju zdrave prehrane na performanse sportaša govorio je Sebastijan Mašić, voditelj funkcionalnog fitness centra „Skroz fit“, dok je dr. Ivanka Krmpotić, specijalistica interne medicine i dijabetolog, definirala dijabetes kao bolest koja je zapravo stil života.
-Dijete mora prije odlaska u školu doma uzeti kvalitetan obrok. Doručak je previše važan obrok da bi ga se zanemarivalo. Treba istaknuti tri važna segmenta za zdrav život djeteta: kvalitetna i uravnotežena prehrana, zdrav san i tjelesna aktivnost. Pojavu pretilosti i kasnije dijabetesa lako je definirati jer te negativne pojave nastaju kada u organizam unosimo više kalorija nego što ih trošimo. Svako malo čujem teorije tipa „Ja popijem čašu vode i odmah se udebljam“! Kako znamo reći „Da, ti popiješ čašu vode nakon pola kilograma špeka“, našalila se dr. med. Ivanka Krmpotić, definirajući na ovaj jednostavan način osnovne uzroke pretilosti i dijabetesa. O prekomjernoj težini djece govorile su prof. Antonija Pavelić i nutricionist Marina Binički, koje prekomjernu težinu ističu kao epidemiju 21. stoljeća. Nakon predavanja ravnatelj škole Ivica Radošević se zahvalio svim sudionicima.
-Ova predavanja i njihova primjena u svakodnevnom načinu života od ogromne su važnosti za zdravlje djece. Svi mi koji radimo s djecom moramo biti svjesni da je uz roditelje učitelj vrlo bitan u formiranju mišljenja djeteta i njegovom odgoju. Prehrana i način života od vitalnog su značenja, pa su ova predavanja na određeni način podsjetila nas iz škola, kao i roditelje, kako uvijek trebamo voditi računa o svim segmentima života djece. Kako smo čuli zdrava i uravnotežena prehrana, zdrav san i što više fizičke aktivnosti presudni su za zdravlje djece. Svjedoci smo da svakoga dana roditelji dovoze djecu u školu i to je svakako za pohvalu. Ali ako neka od te djece stanuju tek nekoliko stotina metara udaljena od škole, a nakon nastave se doma igraju na računalu to onda svakako nije dobro jer im itekako treba fizička aktivnost, zaključio je ravnatelj Radošević.

M. S.