-
-

GOSPIĆ- „Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda trebao bi biti u funkciji početkom 2015. godine“, rekao je novinarima tehnički direktor „Usluge“ Mile Uremović prilikom svečanog početka završne faze radova na ovom uređaju. Kada bude u funkciji pročišćavat će otpadne vode u kvoti 5 500 stanovnika, a stajat će oko 7 milijuna kuna. Radove su na javnom natječaju dobile tvrtke „Loveco“ i „Automatika“ iz Rijeke, te „GS Gradnja„ iz Gospića. Financijska je konstrukcija zatvorena sredstvima Hrvatskih voda, zatim iz fondova EU, kao i vlastitim sredstvima Komunalca. Svečanost su uveličali Danko Holjević, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, zamjenik direktora VGO Rijeka Darko Višnjić, saborski zastupnik dr. Darko Milinović, župan Milan Kolić i gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić s najbližim suradnicima. Govoreći o važnosti ovog projekta gradonačelnik Krmpotić ističe kako je riječ o dugotrajnom

-

procesu, uz poštivanje najviših EU standarda, kada je u pitanju zaštita okoliša.
-Ovo je važan projekt za sve građanke i građane Gospića. Koristim priliko da zahvalim Hrvatskim vodama na partnerstvu pri financiranju uređaja za pročišćavanje. Cijeli projekt nije važan samo u smislu ekologije, nego i u gospodarskom smislu jer na ovaj način potvrđujemo strateške značajke Like i Gospića kao područja čistog tla, vode i zraka. Danas smo obavili i razgovore u svezi vodne izgradnje, pri čemu su obećani daljnji iskoraci u smislu boljitka opskrbe Gospića i njegovih stanovnika. Ovaj će kapacitet pročišćivača biti za sada dovoljan, ali treba naglasiti da su u različitim fazama realizacije neki važni projekti, rekao je gradonačelnik Petar Krmpotić. Na novinarski upit hoće li povećanje kvalitete života više stajati građane, gradonačelnik je odgovorio kako smo ulaskom u Europsku uniju usvojili i nove, vrlo stroge standarde ponašanja kada su u pitanju ekološki aspekti.

-

-Svaka usluga dodatno košta, ali ćemo ustrajati da poboljšanje kvalitete života i novi standardi u smislu ekologije naše građane stoje što minimalnije, rekao je Gradonačelnik Krmpotić. Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Danko Holjević zahvalio se Gradu Gospiću što je upornim radom definirao detalje za završetak pročišćivača otpadnih voda.
-Ovo je prvi i presudni korak u postizanju ciljeva i mjera da bi ovaj grad bio čist, a sve uz naviše standarde EU. Voda je jedan od najvažnijih resursa današnjice, a Like je u tom smislu pravi biser. Ovo je tek jedan od koraka čiji je konačni cilj kvalitetno zbrinjavanje komunalnog otpada i pročišćavanja otpadnih voda. Hrvatske vode aktivno sudjeluju u svim projektima koji posredno ili neposredno mogu zaštiti kvalitetu voda, kazao je Holjević, koji je upit novinara o kvaliteti ličke vode samo rekao“za mene je odlična“!

M. S.