Zgrada koja dvije godine čeka stanare

Više od 6 milijuna kuna koštala je izgradnja zgrade na Forcuranju u Otočcu čiju je izgradnju financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i Fond Europske unije.
Oku lijepa zgrada, sa površinom od 1.776 m2 zauzima površinu 480,60 m2, a građevinska bruto površina (sve etaže) iznosi 1.693,00 m2. Neto korisna površina iznosi 1.212,75 m2. Zgrada ima 19 stambenih jedinica i spremišta u podrumu. Podijeljena je na 2 ulaza koji su orijentirani prema sjeveru gdje se nalazi prometnica. Stručni nadzor nad radovima provela je tvrtka NOVA – INVEST d.o.o. iz Gospića.
Iako su radovi na izgradnji zgrade završeni još 2013. godine, u njoj nitko ne stanuje. Jedno od pojašnjenja Sektora za provedbu stambenih programa bilo je da su nastali problemi oko rješavanja imovinsko pravnih odnosa za zemljište trafostanice, a potom i da je Energetsko certificiranje zgrade – ugovaranje tvrtke za certifikate u postupku javne nabave, i sve se prolongiralo od mjeseca do mjeseca i tako dvije godine.
U istraživanjima ovog, moglo bi se reći u najmanju ruku neshvatljivog problema, obratili smo se Državnom uredu za stambeno zbrinjavanje koji su nam pojasnili da je u tijeku dobivanje atesta za ispravnost i kvalitetu vode, te da će po dobivanju atesta, Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje podnijeti zahtjev za tehnički pregled zgrade i dobivanje uporabne dozvole, nakon koje može uslijediti useljenje korisnika u zgradu. Nakon predaje zahtijeva za tehničkim pregledom zgrade, datum izlaska i obavljanja tehničkog pregleda ovisi o mjerodavnim službama jedinice lokalne samouprave. Opet, po svemu sudeći, slijedi vrijeme čekanja.
Rješenja za nove stanove dobili su: Novak Dragičević (2 člana), Marijana Bobić (1 član), Dušanka Dragoljević (3 člana), prof. Janko Narančić (2 člana), Mara Svilar (1), Veljko Čuturilo (2), Bosiljka Uzelac (1), Vida Đerić (3), Savka Jović (1), Katarina Barišić (3), Milan Dorontić (2), Vida Kuga – Ignjatov, (3), Zorica Janković (4), Milorad Cvijić (4).
Za 15 stambenih jedinica već su ranijih godina izdane odgovarajuće suglasnosti, dok će za 4 preostala stana Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje dostaviti popis Uredu državne uprave u Ličko-senjskoj županiji kako bi se isti iskoristili za stambeno zbrinjavanje osoba sa liste prvenstva navedene županije.

Dražen Prša