Uvijek s iskrenom radošću dočekamo radove Zvonimira Tonkovića iz Otočca. Ovaj virtuoz na tamburi i  izuzetni kreativac ovih dana nas je razveselio instrumentalnom skladbom “Čuvari plamena”. Emotivno gledano “čuvari” su od toga plamena načinili eruptivnu  buktinju koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Tamburaški duo “ZiD” rezultat je dugogodišnjeg poznanstva dvojice glazbenika, Zvonimira Tonkovića ( Z ) i Darka Čuvidića ( D ). Godine 2008 bila je u pripremi treća po redu „Šokačka rapsodija 100 tamburaša“  i za vrijeme audicije za svirače naašli su se ZiD-ovci Zvonimir i Darko Čuvidić. Kako sami ističu „bilo je tu nešto „u zraku“. Zvonimir kaže:

– Pažnju na sebe skrenuli smo još 2017.g. obradom legendarne pjesme „U san mi dođu tambure“ koja je jako dobro primljena u javnosti. Pri tome smo možda malo iznenadili i sami sebe. Ovaj duo temelji se na ideji dvojice glazbenika kojima je tambura osnovno izražajno sredstvo, ali ne i jedino, a ideja je vrlo jednostavna. Pokušajmo svirati nešto lijepo. Ljudi su željni lijepe glazbe nakon svega. Udaljenost je velika pošto jedan živi u Osijeku, a drugi u Otočcu koliko je problem toliko je i šarmantna. Uvijek nam je zanimljivo pokušati spojiti nešto što je, barem na prvi pogled teško spojiti.

Spoj Otočca i Vukovara

Darko Čuvidić je rodom iz Voćarice, diplomirao je  2013. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, smjer Glazbena pedagogija, 2019. godine diplomirao na Akademiji za umjetnost i kulturu, odsjek za žičane instrumente, diplomski studij Tamburaško umijeće te član je tamburaškog sastava “Džentlmeni” kao svirač brača. Nakon što je radio kao profesor tambure u Glazbenoj školi u Novskoj, krajem 2015. seli se u Osijek  i zapošljava se u Vukovaru  kao nastavnik tambure u glazbenom odjelu pri Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića, te  počinje voditi orkestar u Kulturnom centru “Gatalinka” u Vinkovcima. 2015. godine upisao je doktorat na postdiplomskom interdisciplinarnom studiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, umjetnički smjer na kulturologiji. Danas živi u Višnjevcu. Osim rada u školi i sviranja u tamburaškom sastavu Darko sklada modernu pop-etno glazbu na tamburi te radi i snima obrade klasične i filmske glazbe te je redoviti predavač na seminarima folklora, smjer tambure i tambure samice u Vinkovcima i Otočcu. U smislu instrumenata novost je glazba na tamburi „čelo“ koje niti nema u Lici, već je preferiraju tamburaši istočne Slavonije, Srijema, Banata…, rekao nam je Zvonimir.

A “naše gore list” Zvonimir Tonković rodom je iz Otočca. Diplomirao je 2005.g., u klasi prof. dr. Natalie Balyk sa izvrsnom ocjenom. Školujući se uz mentorstvo dr. Balyk dodatno proširuje svoja znanja o mogućnostima tambure kao instrumenta na kojem je moguće izvoditi glazbu najveće umjetničke vrijednosti. Sudjelovao je u brojnim glazbenim projektima; po završetku studija kao član „Opustria“ zajedno sa Darkom Kranjčevićem i Marijanom Kolakom snima CD ozbiljne glazbe pod nazivom „The art of tambura“. Sudjelovao je i u radu čuvenog orkestra «100 tamburaša». Vrlo aktivno bavi se autorskim radom. Od instrumentalnih kompozicija za solo tamburu ili uz pratnju orkestra, ethno-glazbe, pa sve do popularne i zabavne glazbe. U autorskom opusu Zvonimira Tonkovića ističu se dvije ethno skladbe, «Velebitska praskozorja» i «San o slapu», zatim «Sjene» za tamburaški orkestar te Božićna pjesma «Osam sobova» za koju potpisuje tekst i glazbu. Također je i autor navedene skladbe «Čuvari plamena» u kojoj je suprotstavio 2 tamburaška čela u čemu se pridružio i drugi član ZiD-a Darko Čuvidić.

Autor video spota za skladbu «Čuvari plamena» je Josip Atalić iz Otočca, vrlo talentirani mladi umjetnik kojem ovo nije prva suradnja s glazbenicima pošto je i sam glazbenik.

Dečki iz ZiD-a zahvaljuju se i „čuvarici plamena“ Slavici Pleša koja u spotu predstavlja svu onu publiku koja je zbog novonastale krize u svijetu zakinuta za ovakve trenutke.  Skladba „Čuvari plamena“ ima uvod kakvog se ne bi postidjela niti vrlo jaka imena na hrvatskoj glazbenoj sceni. Taj zatomljeni i nesvakidašanji „intro“ vodi nas u glazbeno-eurorične, pomalo ezoterične dimenzije što podsjećaju na planet Jupiter: izvana mističan, spokojan i maglovit, dok ispod toga tutnje oluje. Takav je i ZiD.

L. O.