U doba godine kada mnoge dijelove Like okupiraju studen i smiraj upravo su destinacije s ovakvim osobinama atraktivne posjetiteljima. U ovom kontekstu valja istaknuti JUNP Sjeverni Velebit. Ravnateljica te ustanove Irena Glavičić Sertić naglašava kako  unatoč vremenskim prilikama posjetitelja uvijek ima.

-Dinamika posjeta znatno je manja nego li u toplijim mjesecima godine, ali tijekom tjedna, a posebice u vrijeme  vikenda, uvijek ima posjetitelja. Pri tome je „Kuća Velebita“ uvijek najatraktivniji postav. Protekloga vikenda ovdje je bila ekskurzija od 20-ak posjetitelja. Već sada primamo najave grupa posjetitelja  koji će nas posjetiti početkom ožujka. Uglavnom je riječ o školskim ekskurzijama, ističe ravnateljica Glavičić Sertić.

Na Zavižanu trenutno ima oko 22 cm snijega, pri čemu se nanosi ne računaju. NP Sjeverni Velebit je zbog niskih temperatura zraka, povremeno vrlo jake bure i snijega još prije mjesec dana  zatvorio ulaz posjetiteljima na Velebitu. Ipak…

-Ima avanturista koji na svoju ruku odlaze na taj teren. Valjda je adrenalin jači od  naših upozorenja. Na sreću, za sada nismo imali dojava da se netko izgubio ili zalutao u velebitskim gudurama po nevremenu, rekla nam je ravnateljica ove ustanove.

Zaista srećom jer bi već bio pozvan HGSS da traži i spašava te nedokazane i tvrdoglave posjetitelje.

M. S.