Hladna fronta što je unatrag nekoliko dana zahvatila Hrvatsku bila je najavljivana danima ranije. Čini se uzalud. Stručne su službe upozoravale građane na zahlađenje koje ovoga puta neće mimoići niti priobalje. Mnogi to nisu shvatili ozbiljno pa je npr. samo u Splitu popucalo oko 2 000 privatnih vodomjera i ta su domaćinstva ostala bez vode. Vlasnici kuća (bez vode) ovih dana uzaludno traže krivca. Podsjećamo da se slično dogodilo prije nekoliko godina kada je na tome području palo desetak cm snijega. Ostala je tada znakovita izjava jednog stručnjaka koji se u TV-kameru žalio da mu je teško izaći van iz kuće jer  mu nitko nije očistio vlastito dvorište!?!

Na privatnom posjedu sami odgovaramo za sve što se ondje događa. Tako je i sa mjernim uređajima za vodu. Kada je nedavno započela jača  studen meritorne službe Ličko-senjske županije upozorile su građane na moguće posljedice koje donose niske temperature. Ovome se pridružio i direktor gospićke Usluge Mile Devčić koji je pozvao građane da dodatno zaštite svoje vodomjere kako ne bi došlo  do njihova smrzavanja i oštećenja.

Cijeloj ovoj situaciji dali su i ovoga puta neslavan obol i novinari. Tražeći senzacije u svojem su neznanju ulazili u privatna  dvorišta građana u okolici Splita i s dubokim (lažnim) suosjećanjem prozivali ljude iz vodo-opskrbe jer nisu zaštitili nečije privatne  vodomjere!!! Na području Istre otišlo se korak dalje i skoro svakodnevno smo bili zasipani novinarskim nebulozama o sibirskim hladnoćama od -3 do -10 stupnjeva C. Usporediti ove vrijednosti temperatura zraka sa onima što svake zime prevladavaju u Sibiru neuspjela je novinarska senzacija, potkovana neznanjem. Ne tako davno temperature u kontinentalnoj Hrvatskoj nerijetko su se spuštale i do -30, a morska se obala ledila skoro svake godine. U čemu je onda problem???

L. O.