„Živim život bez nasilja“ u Gospiću

Danas su u Gospiću nastavljene aktivnosti u sklopu preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ kojeg u Hrvatskoj zajednički provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Radi se o projektu koji je usmjeren na prevenciju svih oblika nasilja i izgradnji kulture nenasilja kod mlade populacije.

Tijekom prijepodnevnih sati u osnovnoj školi „Dr. Jure Turić“ učenicima sedmih razreda održana je interaktivna radionica o nenasilju i toleranciji koju su proveli Nikša Jelović, voditelj Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost Policijske akademije, Mirela Šulentić i Kristina Orešković, policijske službenice za prevenciju Policijske uprave ličko-senjske i Mislav Mihael Mandir, predstavnik nevladine organizacije „Status M“.
Gdje i kako mogu potražiti pomoć i zaštitu od svih oblika nasilja, važnost izgradnje pozitivnih odnosa s okolinom i komunikacije u odnosima te kultura nenasilja, samo su dio zanimljivih informacija koje su se učenicima uputile tijekom radionice. U radionici je sudjelovala i policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju Policijske uprave ličko-senjske Božica Žubrinić.

Nastavak ispod oglasa

Nakon interaktivne radionice u Pučkom otvorenom učilištu održana je konferencija za medije u kojoj su sudjelovali voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber, zamjenik načelnika Policijske uprave ličko-senjske Mladen Kranjčević, zamjenica župana Ličko-senjske županije Ivana Tomaš, zamjenik gradonačelnika Grada Gospića, ujedno i predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Gospića Ivan Biljan, ravnatelj osnovne škole „Dr. Jure Turić“ Ivica Radošević i glumac Zlatan Zuhrić Zuhra, kojom prilikom su predstavnike medija pobliže upoznali sa nacionalnim preventivnim projektom „Živim život bez nasilja“.

Potom je u dvorani Pučkog otvorenog učilišta upriličen umjetničko-edukativni program na kojem su uzvanici i školarci mogli pogledati kazališnu predstavu u režiji Zijaha Sokolovića, a u izvedbi Ivane Krizmanić i Vedrana Komeričkog, „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ koja je dio projekta THE/ARTO, prvog sustavnog projekta edukacije djece kroz umjetnost u Hrvatskoj. Ovom kazališnom predstavom mladima se kroz umjetnički izražaj pokazalo koji su mitovi o nasilju i kako reći NE nasilju. Umjetnički program upotpunio je i pijanist Matija Dedić i glazbeni sastav „Drama band“, koji su prikazali da se i glazbom može boriti protiv nasilja.

U konačnici, želimo svima poručiti da bez obzira na sve ZA NASILJE NEMA OPRAVDANJA. Nitko ne zaslužuje biti zlostavljan. Živi život bez nasilja!

PULS/lo