Život u prošlosti Potpredsjednika Općinskog vijeća u Plitvičkim Jezerima – skandal s dizanjem tri prsta na sjednici Vijeća

OPĆINSKA ORGANIZACIJA HDZ-a
PLITVIČKA JEZERA
Povjerenstvo HDZ-a

SREDSTVIMA JAVNOG PRIOPĆAVANJA

Nastavak ispod oglasa

Život u prošlosti Potpredsjednika Općinskog vijeća u Plitvičkim Jezerima – skandal s dizanjem tri prsta na sjednici Vijeća – PRIOPĆENJE, dostavlja se

Poštovani,

ne smiruje se skandal s 2. izvanredne sjednice Općinskog vijeća općine Plitvička Jezera koja je održana u Korenici 9. veljače 2018. godine, na kojoj je Potpredsjednik Općinskog vijeća Zdravko Žigić iz SDSS-a isprovociran svojim koalicijskim partnerom, aktualnim Načelnikom Općine Antom Kovačom, podignuo tri prsta.

Od Vojno-redarstvene akcije „Oluja“ od koje je proteklo skoro 23 godine ovakav skandal u službenim prostorijama kakva je općinska vijećnica nije se dogodio. Hrvati i Srbi na ovim prostorima žive od 1995. god. u tolerantnoj i uvažavajućoj atmosferi, koja je ne samo plod implementacije Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, već i iskrene želje većinskog hrvatskog naroda o suživotu s nacionalnim manjinama u općini Plitvička Jezera, prije svega sa srpskom nacionalnom manjinom.

Na samoj sjednici Općinskog vijeća dogodilo se nekoliko skandala; Načelnik općine g. Ante Kovač uporno je htio biti i izvršna i zakonodavna vlast  te prekoračivao  svoje ovlasti i preuzimao ovlasti vijećnika pri čemu je na prosvjedovanje HDZ-ovih vijećnika (T.Užarević, B.Luketić i I. Majetić) dobivao opomene radi povrede Poslovnika. Druga skandalozna odluka pala je na Predsjednika Općinskog vijeća g. Antu Bionda kada je zbog rasprave radi donošenja amandmana za novi Statut općine, nezavisni vijećnik g. Anto Božić dobio opomenu radi toga što nije više mogao slušati uvrede koje su dolazile od strane Načelnika Općine g. Ante Kovača, koji se na vrlo grub način suprotstavio donošenju predmetnog amandmana. I na kraju, po izlasku iz vijećnice g. Ante Božića Načelnik Općine nastavio je s uvredama prema nezavisnom vijećniku Božiću, a tijekom izgovaranja bujice neprimjerenih riječi u kojima se spominjala inkvizicija, članstvo u sekti i dr. na provokativni upit Načelnika; „Tko je gosp. Žigić“? – ovaj je dignuo tri prsta isprovociran nepoznatim razlozima. Sve je to u video snimci dokumentirao snimatelj lokalnog portala Likaplus TV. Na sugeriranje predsjedniku Općinskog vijeća g. Biondi od strane HDZ-ovih vijećnika, T. Užarević i I. Majetić, kao i nezavisne vijećnice I. Ivančević o povredi Poslovnika Općinskog vijeća jer se radi o neverbalnom govoru mržnje, omalovažavanju, nesnošljivosti i uvredama drugih članova Vijeća, predsjednik Općinskog vijeća g. A. Bionda nije ni na kakav način reagirao. Još skandaloznije bio je nakon sjednice razgovor vijećnika HDZ-a T.Užarevića i snimatelja P. Aračića s predsjednikom Općinskog vijeća g. Antom Bionda koji je izgovorio skandaloznu rečenicu; „Tri prsta nisu nigdje u RH zakonom zabranjena!?“

Iz ovih razloga Povjerenstvo Općinske organizacije HDZ-a općine Plitvička Jezera na svojoj 3. sjednici Povjerenstva donijelo je zaključak kojim se daje jednoglasna podrška vijećnicima HDZ-a Općine da pokrenu proceduru OPOZIVA Potpredsjedniku Općinskog vijeća g. Zdravku Žigiću.

Hrvatska demokratska zajednica jedinstveno i odlučno stoji u odluci da nas niti predsjednik Općinskog vijeća Ante Bionda, niti Potpredsjednik Zdravko Žigić ne mogu sa svojih malih visina pogladiti po glavi i podučiti nas vlastitoj povijesti. Ne moramo svi shvatiti, ali se moramo složiti kako je politička simbolika „tri prsta“ uvredljiva za Hrvate kao većinski narod u Općini Plitvička Jezera, kao i za sve poštene građane domoljube u našoj Općini posebice zbog svega onoga što se dogodilo u Domovinskom ratu. Trima prstima suprotstavila se Gospina krunica i pobijedila – na svakome od nas je dana sloboda biranja – ili krunica ili kult „tri prsta“!

HDZ općine Plitvička Jezera sa svojim vijećnicima i koalicijskim partnerima u političkoj utakmici, pa i na sjednicama Općinskoga vijeća želi kroz retoriku demokršćanstva svim građanima Općine poslati poruku mira, dobrote i tolerancije. Sigurni smo kako „tri prsta“ SDSS-ovog vijećnika Z. Žigića to nisu.

Povjerenstvo HDZ-a ovim priopćenjem upućuje razuman prigovor vladajućoj koaliciji u Općini Plitvička Jezera koju čine;  Nezavisna lista STOP, SDP i SDSS – Vi više ne uživate nikakvo naše povjerenje jer ako ste najavili promjene u vašem političkom programu, a plod tih promjena su i uvrede i omalovažavanja s kultom „tri prsta“, onda ste na opasnom putu da se svi građani u Općini upitaju o kvaliteti svojega života u Općini u bliskoj budućnosti.

U multikulturalnoj sredini kakva su Plitvička Jezera smatramo kako treba vladati, odnosno preuzeti odgovornost onaj koji je sposoban za to. To ne znači da ova vlast nema legalitet i legitimitet od izbornog tijela, ali ovakve najavljene promjene s „tri prsta“ nemaju nikakve srodnosti s demokracijom.

Mnogi govore da uopće nije potrebno trošiti vrijeme na stvari kao što su „tri prsta“, da to nije važno…mi se ne slažemo…, jer radi se na podrivanju temelja hrvatske države kao i nacionalnog identiteta. Nije sama uzdignuta ruka s „tri prsta“ kao takvih bit problema, nego način i razlozi radi kojih HDZ to osporava i svaki pošteni građanin. To izaziva nemir i nelagodu, a u nemiru nema pozitivne motivacije niti izgradnje bolje budućnosti u Plitvičkim Jezerima.

Na kraju ovoga priopćenja Povjerenstvo HDZ-a se dotiče i naših branitelja i HVIDRA-e koji se nisu očitovali u dovoljnoj mjeri na ovu provokaciju (čast rijetkim iznimkama!). Podsjećamo na već zaboravljeni dokument Deklaraciju o Domovinskom ratu koji je donio Zastupnički dom hrvatskog državnog Sabora (13. X. 2000.), u kojem su naglašene temeljne vrijednosti Domovinskoga rata, koji je prihvaćen od cijeloga hrvatskoga naroda i svih građana RH, da je na RH oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskog pučanstva u RH. U ovome dokumentu nadalje se ističe, da će RH osigurati svim braniteljima, obiteljima poginulih i stradalnicima Domovinskog rata, koji su najzaslužniji za njezino stvaranje, punu zaštitu, dostojanstvo i skrb. Putem ove Deklaracije Zastupnički dom hrvatskog državnog Sabora pozvao je sve građane, državne i društvene institucije, sindikate, udruge i medije te obvezao (op.a. obvezao!) sve dužnosnike i sva državna tijela RH (dakle i pravosuđe!), da na načelima individualne odgovornosti štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata, kao zalog naše civilizacijske budućnosti. Time će se očuvati moralni dignitet hrvatskog naroda i svih građana RH i tako štititi čast, ugled i dostojanstvo, svih branitelja i građana RH koji su sudjelovali u obrani Domovine.

Kult „tri prsta“ ne predstavlja ničiji i nikakav dignitet, čast, ugled i dostojanstvo.

HDZ općine Plitvička Jezera putem svojih vijećnika i svih vijećnika dobre volje u Općini kreće u proceduru opoziva potpredsjednika Općinskog vijeća na prvoj sjednici Vijeća. Pri tome pozivamo i tražimo širu potporu građana, udruga i institucija u Općini Plitvička Jezera.

S poštovanjem,

Predsjednik Povjerenstva:                                                                                       Tomislav Užarević

                                                                                      

Plitvička Jezera, 21. veljače 2018.