Josip Ćulumović (47) kantautor je iz Zagreba, ali u razgovoru će vam neizostavno reći svoje korijene. A njih je lako pohvatati. Koliko ste samo puta gledali i slušali izvorno ličko kolo KUD-ova iz Perušića, Gospića i Široke Kule? I danas ih vodi vremešni i uporni Likota s riječima: „Ja sam Mile iz Lipove Glavice…“

Josip je preko oca Mile (80) naslijedio glazbene geme. Dok je otac tvrdokorni folkloraš, Josip je sklon drukčijem repertoaru.

-Izvodim preko 100 skladbi uz gitaru, dok su moje autorske pjesme uglavnom duhovne tematike. Skladanjem se bavim oko 5-6 godina i do sada sam studijski snimio osam skladbi. Od javnih nastupa izdvojit ću neke festivale duhovne glazbe. Volio bi načiniti malu ličku turneju, nastupiti u nekoliko ličkih gradova i na taj način promovirati najljepši dio naše Domovine, svoju Liku, skromno pripovijeda ovaj učitelj zaposlen na zagrebačkoj Šalati.

Josip se već družio s nekim proslavljenim imenima s domaće glazbene scene i uvijek je pobrao dobre kritike. Njegova skladba „Rijeka života“ već je polučila simpatije publike kojoj ne trebaju harmonike i cajke. Smirujuća, iskrena i duboka. Jer život je doista rijeka koja teče i neumitno prolazi.

M.S.