U četvrtak su u Vatrogasnom domu u Brinju svečanom sjednicom Općinskog vijeća započele trodnevne svečanosti povodom Dana Općine Brinje. Tom prigodom predsjednik Općinskog vijeća Davor Vičić pozdravio je brojne uzvanike među kojima saborske zastupnike Branka Hrga gradonačelnika Križevaca i Tomislava Klarića gradonačelnika Bakra, zamjenicu župana ličko senjskog Ivanu Tomaš, dožupana karlovačkog Ivana Banječića, predsjednika Udruge zajednice općina RH i načelnika Općine Lukač Đuru Bukvića, predstavnike Policijske uprave ličko-senjske Antu Podnara, Mladena Kranjčevića i Zvonka Vrbana, gradonačelnika Senja Darka Nekića, te izaslanstva općina i gradova Gospića, Otočca, Lukača, Križevaca, Karlovca, Pirovca, Saborskog, Jakšića, Ogulina, Slunja, Vrhovina, Plitvičkih Jezera, Karlobaga i brojne druge.

Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić
Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić
„Sa proračunom od 7 milijuna kn činimo sve na dobrobit stanovnika Općine Brinje. Pokazatelji za to su izgradnja i popravak cesta sa investicijom od 500 tisuća kn a slijede asfaltiranja, postavljena je rasvjeta čija je investicija preko 200 tisuća kn. Općina Brinje brine i o 150 km općinskih nerazvrstanih cesta u koje je ugrađeno preko 100 kamiona tampona ili 2000 tona što je vrijednost 250 tisuća kn. U suradnji sa Lika cestama provode se poslovi sanacije oborinskih voda čija je investicija 450 tisuća kuna, obavljeni su poslovi razdvajanja poduzeća Vodovod na dva poduzeća u što je investirano 100 tisuća kn, pristupljeno je nabavi kamiona za odvoz smeća i kontejnera, u tijeku je osnivanje Turističke zajednice koja bi se trebala u roku mjesec dana oformiti dok nam je veliki „vjetar i leđa“ otvorenje dva hotela „Lika“ na autocesti gdje je zaposlena 52 radnika, što je za našu Općinu veliki doprinos“ – kazao je načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić dodavši da posebno zahvaljuje svima koji će primiti općinska priznanja jer su oni u stvari nositelji razvoja općine Brinje, udrugama koje djeluju u općini jer su unatoč smanjenju financijskih sredstava za 10 – 20 posto radili i rade sve bolje i ostvaruju kvalitetne rezultate.
Među brojnim govornicima izdvajamo govor saborskog zastupnika i gradonačelnika Križevaca Branka Hrga koji je kazao da se Hrvatska centralizira sve više, ona nema nikakvu strategiju razvoja, vrlo brzo i vrtoglavo ide prema provaliji i jednom lošem vremenu koje će se početi ispravljati za godinu dana. Zamjenica župana ličko senjskog Ivana Tomaš čestitajući dan općine Brinje kazala je da u Županiji Ličko senjskoj ima puno potencijala ali da
Zamj.župana Ivana Tomaš
Zamj.župana Ivana Tomaš
bez ljudi neće biti ništa, jer put i način s kojim je krenula naša država je put kojim će se Ličko senjska županija raseliti, počevši od udaljavanja institucija iz našeg središta pa sve do ostalih stvari. Ipak uvjerena sam da će uskoro doći do promjena i da će se zaustaviti ovakav negativan trend i da će se prepoznati važnost Ličko senjske županije kao ruralnog, planinskog područja što Europa itekako prepoznaje.
Predsjednik Udruge zajednica općina RH Đuro Bukvić kazao je da ova Vlada sa svojim „eminentnim“ stručnjacima svojom politikom briše kartu Hrvatske, briše srce našeg sela, srce naše granice, srce naših općina, brišu naša sela, naše općine, gradove i naše županije. Prošle godine proslavili smo 20 godina lokalne samouprave u RH, i u tih 20 godina u općinama i gradovima učinjeno je pet puta više nego što je učinjeno za vrijeme one bivše države u onih njihovih 45 godina. O tome se ne govori, nego se govori da se treba vratiti na nekakvu asocijaciju 110 megalomanskih općina, 5 velikih gradova i u konačnici preseliti sve iz ruralnih sredina što nikako ne može biti rješenje.
Načelnik Općine Brinje i predsjednik Općinskog vijeća Zlatko Fumić i Davor Vičić imali su čast dodijeliti povelje, odnosno javnih priznanja Općine Brinje velč. Mariju Vazgeču, Kristijanu Sertiću, Ivanu Sertiću, “Hrvatskim vodama” Zagreb, „Zlatko Commerce“ d.o.o., Pilani „Holjevac“, Prehrambeno industrijskom kombinatu Rijeka, Lovačkoj udruzi „Brinje“, Taekwondo klubu „Brinje“, Ani Sporčić i ritmičkoj skupini „Think Pink“.
Bila je i prigoda da nazočni po završetku svečanog djela sjednice razgledaju ručne radove Udruge „Pavenka“ iz Brinja.
Dražen Prša