Zlatko Fumić: „ U radu, poštenju i zajedništvu budućnost je Brinja“

3

Brinje – Preuzimanjem dužnosti načelnika Općine Brinje Zlatko Fumić (HSS) suočio se, kako kaže sa brojnim obvezama koje predstoje u njegovom četverogodišnjem mandatu, a koje će sa svojim najbližim suradnicima nastojati odraditi po načelu korektnosti, uvažavanja potreba za stvaranje najkvalitetnijih uvijeta življenja za stanovnike Općine Brinje i u skladu sa mogućnostima općinskog proračuna.

Načelnik Fumić osvrnuo se na protekle izbore za koje kaže da su bili, ako ništa drugo zanimljivi, provedeni u demokratskom duhu i da je očekivao pobjedu, jer da to nije očekivao nebi se ni kandidirao za načelnika općine. U mojoj općini poznat sam kao poljoprivrednik, kao čovjek koji je svoj život podredio poljoprivrednoj proizvodnji sa velikim obvezama, no uvažavajući mišljenja i zahtjeve mojih sugrađana te zbog njihove velike, bezrezervne podrške odlučio sam da se kandidiram što je na kraju urodilo plodom. Svima zahvaljujem jer sam iznimno zadovoljan, rekao je načelnik Fumić, te dodao, da nije zadovoljan konstalacijama u Općinskom vijeću, jer je računao da će HSS biti daleko jači, no kako je vijeće konstituirano, uvjeren je,poznavajući vijećnike da će suradnja biti dobra i računa na konstriktivnu suradnju sa HDZ-om koji ima većinsku vlast u vijeću. Po Fumiću politička opredjeljenja i stavovi trebaju se staviti u drugi plan kad je riječ o boljitku i napretku Općine Brinje, te sve učiniti za prosperitet općine, koja ima dosta problema, počevši od velikog broja nezaposlenih ali i od poslova kojima bi se osigurala budućnost i svorili uvijeti za ostanak mladih ljudi u ovom kraju.

          zlatkofumic1_prsa_26062013„ osnova moga rada je biti transparentan, otvoren prema ljudima, pružiti immogućnost da znaju što se i kako se radi u njihovoj općini. Istina je da trenutačno financijskih sredstava općina nema, jer sam praktički u jednom, nazovimo to minusu, iz kojeg moram što prije izvući našu općinu. Stanovnici Općine Brinje trebaju znati da me je, preuzimanjem dužnosti dočekao prividni plus, sa 280 tisuća kuna u općinskoj kasi, ali dočekale su me isto tako velike  obaveze koje nisu plaćene, tako da kad bi ih sve podmirio bili bi u minusu. Unatoč tome, odmah sam se dao na posao i zacrtao prioritete u radu. Uvažavajući brojne potrebe, ipak smo se opredjelili da ustrajemo na rekonstrukciji vodovodne mreže i proširenju iste prema Brinjskoj Kamenici , za što slijedi izrada projekata, jer voda život znači. Obavio sam razgovore i sa g. Petrušićem za bioenerganu za što bi zemljani radovi započeli u rujnu ove godine. U dogovoru sam i u svezi izgradnje projekta energane na plinsko postrojenje a koja bi bila u poduzetničkoj zoni Križpolje ali, za to slijede razgovori sa Mjesnim odborom u Križpolju od kojih očekujemo suglasnost. U Križpolju bi realizacijom tog projekta bilo zaposleno oko 20-tak ljudi, a bioenergana bi zapošljavala 20-25 ljudi, no šire gledano bioenergana bi u stvari zapošljavala 100-tinjak ljudi“-rekao je načelnik Fumić.

Načelnik Fumić tvrdi da Općina Brinje posjeduje značajne resurse kojima može, ako se pravilno realiziraju poslovi, osigurati budućnost tog kraja. Istaknuo je, drvno prerađivačku industriju, dvije pilane u Jezeranima te jednu na Žutoj Lokvi, gdje je zaposleno oko 80 osoba, no zabrinjava ga stočarstvo, odnosno mljekarstvo, jer unazad pet godina sa 2500 krava sada imaju tek 850, i po tom pitanju hitno će se morati poduzeti mjere oporavka. Imali smo zadrugu koja na žalost nije funkcionirala, tako da po svemu sudeći, morat ćemo ponovno osnovati zadrugu kako bi okupili male proizvođače i kako bi mogli nastupati na tržištu. Moramo pokrenuti aktivnosti na otvaranju Turističke zajednice, za što očekujem potporu Općinskog vijeća, jer postoje brojni resursi i bogastva koje možemo ponuditi europskom ali i svjetskom tržištu. Mladim ljudima u Brinju posvetit ćemo posebnu pozornost, i to na način da iznađemo načine za otvaranje novih radnih mjesta, na veći nivo podići ćemo kulturno sportski život. Ne želim se baviti lažnim obećanjima, želim poručiti da radom, poštenjem i zajedništvom možemo stvoriti boljitak našim stanovnicima, a vrijeme će to i pokazati.

Dražen Prša