Zlatne brazde Krbavskog polja

Područje Ličko-senjske županije sve se više potvrđuje kao izvrsna turistička destinacija, kao i prostor  gdje plodna zemlja, nezagađen okoliš i vrijedni ljudi daruju obilje poljoprivrednih proizvoda. Plodno Krbavsko polje svakako je svojevrsna paradigma nastojanja da se ovaj prostor znatnije etablira u ovome smislu. Pri tome se OPG Priher iz Udbine treba promatrati kao svijetli primjer jer je njihove odlične rezultate nemoguće je ignorirati.

Pokoju riječ više rekao nam je Ivica Priher koji s ocem i majkom proizvodi mnoštvo povrća i drugih kultura.

Nastavak ispod oglasa

-Ove godine smo na 4 hektara imali oko 100 tona krumpira. Sadili smo sorte prado, kolumbo, delrosa… Prinosi su izvrsni, a kvaliteta vrhunska. Pitate za plasman? Krumpir najveće kvalitete lako je prodati pa s tim nremamo problma. Ove godine je s dostavom prodavan po 3 kune za kilogram. Prezadovoljni smo s rezultatima, ali  ne samo kada je krumpir u pitanju. Kupci sve više traže i kupus s ličkih njiva. Zato što su glavice tvrde, okus fantastičan. Kao i krumpir, tako i kupus sa Krbavskog polja sadrži više suhe tvari nego li u mnogim dijelovima Hrvatske. Zato je kvalitetniji i dulje se može čuvati. Ove smo godine proizveli oko 100 tona kupusa. Krbavsko polje ima odlično tlo za mnoge poljoprivredne kulture,  lička klima je također vrlo pogodna pa je svakako šteta da se u Hrvatsku uz domaće visoko kvalitetno povrće uvozi povrće loše kvalitete, zaključio je Ivica Priher iz Udbine.

Obitelj Priher potječe iz okolice Varaždina, a uz ovaj dio Like vezao ih je posao i uvjeti za poljoprivredu za koje kažu da su bez premca u Hrvatskoj.

M.S.